maanantai 9. joulukuuta 2013

Totta ei ole totta!

Karnevaalit Tampere-talolla

Elämme hämmentäviä aikoja. Mikä nyt hämmentää? Viikon aikana sattui monta hämmentävää asiaa. Ehkä hämmentävin oli tuo Tampere-talon Itsenäisyyspäivän juhlan konsertti. Siinä tapahtui herkistymistä - oli kyyneleissä pidättelemistä. Miten oli mahdollista luoda tuo ihmeellinen tunnelma? Kuka oli valinnut runot ja tekstit? TV – kuvaus oli aivan mahtavan hieno – erityisesti orkesteria kuvattiin ihanalla tavalla. Tampere - talon juhlasalin tähtitaivaskatolla ja puuarkkitehtuurilla saattoi olla osansa tässä tunnelmassa. (Hyvä Aartelo ja Piironen - arkkitehdit!) Nuoren kapellimestarin homma oli vaativaa näyttämömestarin kokonaisohjausta. Vesa-Matti Loiri, ennakkotarinoineen suomalaisuudesta, ja itse esitys – silloin oli ylpeä jostain alkuhämärän osallisuudesta. Olen Marja Ylipään ihailija, siitä saakka kun kuuntelin hänen puhettaan Arto Nybergin ohjelmassa. Siinä samassa keskustelussa, jonka Nyberg itse ja filosofi Himanen itse sitten vetivät lokaan. Mutta tuo tilaisuus Tampereella ja sen lopetus Maamme-lauluun, laulajina iloisena hymyssä hehkuva presidenttipari, laulun touhussa myös edelliset kaksi presidenttiä puolisoineen. Se nyt vaan oli jotain niin yllättävää tässä meidän mutrusuiden valtakunnassa. Siinä Maamme-laulussa oli ihanan myönteistä karnevaalitunnelmaa. Itsenäisen Suomen sallittua iloa. Tuo ei voi olla totta!

Karnevaalit kadulla
Karnevaalitunnelmaa ilotulitusraketteineen yrittivät juhlijat myös kadulla. He eivät olleet iloisia. Ilo peitettiin kommandopipojen kätköihin. Hekin saapuivat muiden juhlavieraiden tavoin busseilla Suomen Manchesteriin. Tarkoituksena oli saada sorretun kansan ääni kuuluviin. Kiakkovieraiden, noiden luokkasotureiden hillintään ei olisi ehkä tarvinnut joukkojenhallintayksikköä, hevosia tai pippurisumutetta, olisi riittänyt jos olisi saatu äidit paikalle. Jos militanttia vastustusta olisi tarvittu ehkä pelastusarmeija olisi ollut hyvinkin sopiva. Mielenkiintoinen vaihtoehto olisi ollut kiakkovieraiden ja paikallisten lätkäfanien välinen ystävyysottelu. Se olisi voitu pelata Sorsapuistossa. Näin juhlavieraat olisivat voineet seurata gladiaattoreiden taistelua.
Tästä linkistä voit paneutua tilaisuuden henkeen:


Naamioitunut luokkataistelun gladiaattori laukaisee urheiluvarusteissa pommin – kohti ketä?
YouTubesta löytyy myös tapahtumien kulusta kertovia videoita, touhu ei juuri luokkasodalta vaikuta, pikemminkin räyhäämiseltä:

”Kiakkovieraat” puhuivat ”sorretuista”, joille "kansalaisuus on vain illuusio"? Tuo porukka ei selvästikään kuulunut sorrettujen luokkaan, vaikka "luokkasotaa" kävikin. Mietitään! Viime aikojen sanahelinässä sorrettuna kansana on pidetty maahanmuuttajia. (Ulkomaalaisten Suomessa asuvien määrä on tällä hetkellä 200 000 ihmistä, 40 000 heistä on Virosta ja 30 000 Venäjältä, 7000 Somaliasta. Pakolaisstatuksen mukaan tulleita on noin 40 000 henkeä). Sorrettuja ja unohdettuja ovat otsikoiden mukaan myös vanhukset. (Yli 80-vuotiaita vanhuksia on Suomessa 250 000 henkeä). Rakennusinsinöörinä en voi myöskään unohtaa homekouluista parakkeihin ajettuja lapsia ja heidän huolestuneita vanhempiaan. (Homeen vuoksi kärsiviä lienee maassamme satoja tuhansia).  Työttömien armeijat ovat taatusti itsensä sorretuksi tunteva ryhmä. (Työttömiä on nyt 200 000 henkeä). Ovatko eläkeläiset sorrettuja? (Eläkeläisiä on noin 1,5 miljoonaa – siinäpä aikamoinen eturyhmä, jos tuntevat itsensä sorretuiksi). Aivan todella vakavasti otettava ryhmä on syrjäytyneet nuoret. Heitä arvellaan olevan 50000. (Uskomattoman suuri määrä).

 

Vanhuksia rohkaistaan olemaan alistumatta. Heitäkin siis sorretaan, koska heitä kehotetaan olemaan alistumatta! Ovatko katujen karnevalistit oikeassa? Vai olemmeko nyt todellakin kehittäneet kaiken kattavan alakulon kulttuurin – ilon kulttuurin sijaan?

Kokoan ”oikean” mielenosoittajaryhmän seuraavia juhlia varten
Niin, kun nyt yritän koostaa tämän Suomessa sorrettujen ryhmän, ja jos ajattelen 200 mielenosoittajan poikkileikkausta, ryhdyn katselemaan tilastotietoja, jotta saisin tuohon ryhmään itselleni ymmärrettävän jakautuman. Teen ensin taulukon, johon keräilen lukuja. Sitten oletan mieleni mukaan tietyn osan kärsiviksi ja ”sorretuiksi”. Syntyy seuraava laskelma:


Tämä taulukko on huuhaata. Siinä on kylmästi arvioitu yhdellä prosenttiluvulla ”todella kärsivien” eli sorrettujen osuus ”normaalisti kärsivistä”. Myös absoluuttiset luvut ovat huuhaata. Vai niin, tiedätte siis parempia lukuja! Kertokaa!

Laittelinpa sitten tästä 200 hengen mielenosoittajaryhmän: sorrettujen ryhmän, ne ihmiset, jotka voisivat hyvinkin ryhmittyä vaatimaan huomiota. Eläkeläiset, homeesta kärsivät ja työttömät olisivat suurimpia yksittäisiä ryhmiä. Heistä koostuisi noin 160 oikeutettua mielenosoittajaa. Yli 80-vuotiaita vanhuksia paikalle raahautuisi 19 kappaletta virikkeetöntä hoitoa moittimaan – omasta ja kanssatovereidensa puolesta. Syrjäytyneitä nuoria olisi 11 henkeä ja maahanmuuttajia 15 henkeä.  Näistä viidestätoista olojaan valittavasta maahanmuuttajasta 5 olisi pakolaistaustaisia. Asunnottomiakin siunaantuisi kaksi kappaletta.

Jos taas aitoja vasten rynnivä porukka jakautuisi Suomen kansan poliittisen tahdon mukaan eli eduskunnan paikkajaon mukaan, ottaen huomioon EVVK – ryhmän, mielenosoittajia olisi kylläkin tarkkaan 200 henkeä, mutta 60 henkeä juuri tuosta tietoisesti nukkuvien ryhmästä.  Nyt he olisivat paikalla. Suurin puolue jäisi 31 kannattajaan. Maahanmuuttajia ryhmässä ei olisi ainuttakaan. Ei myöskään yli 80-vuotiaita eikä työttömiä - puhumattakaan syrjäytyneistä nuorista.

Näissä kuvissa on 200 mielenosoittajaa. Sehän sattuu juuri sattumalta olemaan eduskunnan kokoinen otos Suomen kansaa.

  
Tämä mielenosoittajajakautuma on koostettu erilaisista sorrettujen ryhmistä olettamalla mielivaltainen (kirjoittajan mielivalta) painotus kunkin ryhmän kärsimystasolle. Eläkeläisiä olisi suurin porukka, heitä olisi 72. Työttömät olisi toiseksi suurin ryhmä, heitä olisi 45, homeesta kärsiviä ja heidän omaisiaan olisi 45 henkeä, vanhusten surkeaa kohtelua muuttamassa olisi 19 kynnelle kykenevää. Syrjäytyneitä nuoria ryhmään mahtuisi 11 henkeä. Maahanmuuttajien sortoa vastustamassa olisi 14 henkeä. Heistä 3 olisi afrikkalaista. Kaksi asunnotonta olisi myös eksynyt paikalle.

Toinen kuva kertoo sorrettujen koostumuksen, jos he tasapuolisesti edustaisivat koko kansaa - jako menisi tällöin eduskuntapuolueiden paikkajaon mukaan. EVVK puolue olisi nyt epätavanomaisesti mukana. Tuon äänestämättä jättävien puolueen edustajia olisi 60 henkeä. EVVK - porukka olisi kaksinkertainen muihin suurimpiin puolueisiin verrattuna. Nyt ovat siis vaihtoehtoiset marssiporukat koottu – ja marssille!

Keskustelua barrikadeilla
No, kehittyipä tuosta barrikadeille menosta aikamoinen juupas/eipäs- keskustelu. YLE:n blogissa ja sitten Uuden Suomen nettipalstoilla julkaistu Jari Tervon veteraaneihin vetoava julistus oli tässä sytykkeenä. Keskustelupalsta kuumeni. Tervo kirjoittaa: ”Aluksi kannattaa valaista julkisten mielenilmausten taustaa nyky-Suomessa. Niin pöljää mielenosoitusta ei pystytä Suomessa edes järjestämään, etteikö tutkija tai kansanedustaja seuraavana päivänä lehdessä ilmoittaisi, että tapahtumalle oli olemassa yhteiskunnallinen tilaus, ellei peräti oikeutus. Yhteiskunta toimii silloin, kun joudutaan kuuntelemaan pöljää, typerää ja äänekästä suunpieksäntää. Tapahtumat olivat kuulemma ennustettavissa, mutta vain jälkikäteen, joten niitä ei siinä vaiheessa enää varsinaisesti tarvitse ennustaa”.

Lue: http://yle.fi/uutiset/jari_tervo_pieni_sikaileva_porhokerho/6974688
Kivaa sanailua, varsinkin tuo tässäkin blogissa paljon vatkattu tulevaisuuden ennustaminen. Kaikki keskustelijat ovat kuitenkin samanaikaisesti oikeassa ja väärässä. Niin kuin yleensä - ja aina. Vai onko joku joskus puhunut totta? Onko sellaista kuin TOTTA?

5 kommenttia:

 1. Hienolla huumorilla taas älykäs kirjoitus sinulta, Pena. hyvää joulua sinulle ja omillesi. I

  VastaaPoista
 2. Noin upeaa ja tunteisiin vetoavaa itsenäisyyspäivän juhlaa en ole aikaisemmin kokenut. Monen kovia kokeneen veteraaninkin silmäkulmassa näytti kiiltävän. Mitä lienevät ajatelleet. Aikoinaan arvostin Loirin erittäin korkealle, mutta sitten tähti hieman hiipui. Ihmettelin, miksi hänet oli kutsuttu esiintymään. En ihmettele enää. Tuskin kukaan toinen pystyy tulkitsemaan lappiaiheisia lauluja niin syvälle sydämeen käyvästi kuin Vesku teki Tampereella.
  Kiakkolasten hölmöilyyn ei kannata palstatilaa uhrata varsinkaan nyt, kun olin juuri katsonut Mandelan muistotilaisuuden televisioinnin.

  VastaaPoista
 3. Moi Pena,
  luin blogisi taas suurella mielenkiinnolla. Olet aina ajan valtimolla.
  Kuuntelin Tampere-talon konsertin, mutta en voi sanoa siitä itse nauttineeni, koska oli niin, niin mollivoittoinen ja masentava. Miksi itsenäisyyttämme pitää aina juhlia näin ankeissa tunnelmissa, kun sen pitäisi olla iloinen juhla. Ymmärrän kyllä, että itsenäisyytemme on lunastettu raskain lunnain. Isänikin oli sotimassa kuusi vuotta ja haavoittui kahdesti, tuhosi yli 100 vihollisen kohdetta, meni talvisotaan kersanttina ja tuli luutnanttina siviiliin (ilman RUK:ta) ja jopa kahdesta Pajari ehdotti hänelle Mannerheim-ristiä, jota kuitenkaan päämaja ei myöntänyt. (?).
  Loiria en henkilökohtaisesti ole koskaan sietänyt, joten olen poikkeava vanhus. Olisi voinut olla mieskuorolaulua (YL) jonka repertuaarissa on, sekä isänmaallista, että iloisia lauluja kosolti.
  Tangolaulantakin olisi ollut “kansanomaista”, hilpeät kansantanssit, ym. iloista. Kuulun varmaan vähemmistöön, mutta lähinnä masennuin, kun kuuntelin konserttia, joka oli hermeettisesti suljettu ilolta.

  VastaaPoista
 4. Fortum to sell Finnish power distribution grid for $3.5 billion,
  Iltalehdessä ollut uutinen. Vaikuttaa aivan samalle kun aikanaan Venäjän olgarkit pistivät taskuunsa valtion omaisuutta.
  Nykyinen johto tai osakkaat eivät ole maksaneet penniäkään tästä strateegisesti tärkeästä omaisuudesta, jonka nyt ahneuksissaan myyvät Hollantiin perustetulle veroparatiisiyhtiölle.
  Tämä on todella törkeä juttu. Olisi kiva tietää, ketkä kaikki pistivät rahojamme taskuihinsa.

  VastaaPoista
 5. Hyvä että Murole puhuu barrikadeista. Nykyiset 60 ja plus -vuotiaat eivät tyydy eläkeläisinä jököttämään reinotossut jalassa. Sosiaalipolitiikassa pohdittiin paljonkin 60-luvulla, suurten suomalaisten yhteiskuntatieteilijöiden aikana, onko isojen ikäluokkien eläkerahoilla tavallaan talletussuoja, jolloin ikääntyneillä on oikeus jo maksamiinsa palveluihin. EU:ssa tämä asia on toisessa asennossa kuin aikanaan itsenäisissä valtioissa. Lyhyesti sanottuna EU on niin uusi asia ettei sille ole kehittynyt sosiaalipolitiikkaa. Suomenkin johtavat taloustieteilijät toimivat vanhentuneella käsitteistöllä. Talouskriisissä on aika yllättävästi lähdetty leikkaamaan sieltä mistä se on teknisesti helpointa eli eläkerahoista ja terveydenhoidosta. Itse ilmoitin hyvissä ajoin työnantajalle jääväni eläkkeelle 65 vuotiaana. Eläkkeeni olisi ollut useita satoja euroaja suurempi jos olisin jäänyt 68 vuotiaaksi asti. Lisäksi menetin ensiluokkaisen, nopean ja minulle ilmaisen terveydenhoidon. Työpaikoista puhuttaessa on uskallettava myöntää nollasuummapelin mahdollisuus; siitä pitää osaltaan huolen kehittyvä IT. Minun palkallani voidaan ottaa työuralle ainakin kaksi nuorempaa. Kärjistäen voisi kysyä miksi täysijärkinen 65 vuotias lähtee eläkkeelle kun hänellä on kasvava palkka ja maksimiedut mutta kevenevä työkuormitus? Julkisen hallinnon keski-ikä on jo nyt yli 50. Jonkinlainen nyrkkisääntö on että 60 vuotiaat ja yli käyttävät 60 prosenttia terveyspalveluista. Jos eläkeikää ryhdytään vääntämään ylöspäin, on Suomessakin kohta nykyistäkin vanhempi, tehoton ja kallis työvoima sekä valtava joukko työttömiä nuoria jotka häipyvät maasta. Jos rakenteellisia muutoksia halutaan, pitää työelämän ikädynamiikka saada liikkeelle. Eläkerahatkin saadaan pysymään ja kasvamaan kovatasoisella työvoimalla. Tähän tarvitaan nuoria aktiivisia tekijöitä eikä itseluottamuksensa menettäneitä työttömiä. Työssäkäynnin yläikäraja 65een vuoteen: suht. terve hyvän eläkkeen saaja on hyvä kuluttaja pyörittämään kauppaa.

  Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei mikään kriisi jatku ellei siitä ole riittävästi hyötyä riittävän monelle. EU:sta tuli lyhytnäköisen koheesiopolitiikan takia samea tulonsiirtojärjestelmä josta monet hyötyvät. Mutta se on jo toinen juttu.

  VastaaPoista