maanantai 26. toukokuuta 2014

Mielen tila – taidenäyttely Teijon masuunilla

Rakkaat kesäihmiset. Nyt juuri uuden kuunvaihteen viileän uhatessa uudistan kutsun saapua lämmittelemään Teijon masuunille – Tykö masugn.  Masuuni oli käytössä 230 vuotta. Se on tosin ollut sammuksissa jo yli sata vuotta – mutta yritetään hehkuttaa.

Kemiönsaaren  Ateljé Tjuda Pedagogiossa työskentelevä taiteilijaryhmä Arkipelag Workshop tarjoaa hehkutusta taidenäyttelyn muodossa. Näyttely on avoinna 1.6 – 29.6.2014. Samanaikaisesti masuunilla on tarjolla myös Katja Nolvin näyttely.

Olen selvittänyt näyttelyä jo aiemmin blogissani; http://penttimurole.blogspot.fi/2014/05/mielen-tila-ihanien-naisten-teokset.html .

Teijon masuunista löydätte tietoja tästä linkistä: http://www.teijonmasuuni.fi/nayttelykalenteri.html

Näyttelyssä esiintyvät taiteilijat ovat: Aino Toivettula, Petra Kallio, Sara Ilveskorpi, Tuisku Torkkeli, Liisa Ilveskorpi, Lotta Leka ja Maikki Ilveskorpi-Reiman. Teokset on pääosin toteutettu erilaisin grafiikan tekniikoin, mutta mukana on myös silkkimaalausta, valokuvia sekä keramiikkateoksia. Minä olen saanut uskomattoman kunnian toimia näyttelyn kuraattorina.



Pienet vihjeet
Pieninä etukäteisvihjeinä yksi kuva kunkin taiteilijan teoksista ja ote taiteilijan kannanotosta.

Kuva 1
Aino Toivettulan suurikokoinen fotoetsaus esittää tytön jalkoja.  Työn nimi on ”Tytön askelia”.  Aino kirjoittaa: ”Miten naiselliset voivatkaan pikkutytön jalat olla! Toivon näille jaloille vain viisaita ja kantavia askeleita. Kukin askel, jonka päätämme elämässämme ottaa, on tärkeä. Varsinkin naisen. Tuntuu, että elämä odottaa meidän ottavan sen ensimmäisen askeleen ja määrittävän suunnan. Olkoon se vahva.”

Kuva 2
Petra Kallion teosten erityiskohde on hiukset. Kuvassa näkyvä Petra Kallion teos on nimeltään "Kerro salaisuus" (medaljonki, etsaus/akvatinta, pigmentinsiirto silkille). Petra kirjoittaa: ”Kannan muistoja mukanani; valoja, välähdyksiä, lyhyitä onnen kantamoisia lapsuudestani. Katson kysyen sieltä tänne, tähän hetkeen ja tulevaan. Kannan mukanani sitä uteliaisuutta ja ymmärryksen nälkää. Kaiverran sen koruksi, istutan ihmetyksen keskelle kiveksi, ripustan kaulaani ja kannan edelleen. Kerro salaisuus! Kerro elämä… näytä aarre…”

Kuva 3
Sara Ilveskorpi on tähänastisen taiteilijauransa perusteella tunnistettavissa lasitaiteilijaksi. Nyt hän on opiskellut myös puutarhuriksi ja haluaa yhdistää elävän luonnon omaan taiteeseensa. Hänellä on aikomuksena istuttaa avajaispäivänä kasvava veistos näyttelytilaan. Nyt kuitenkin Sara kirjoittaa: ”En siis tiedä voinko toteuttaa sitä ’maa/kasviveistosta’. Jos ei Saralta tule maata ja kasveja näemme varmasti hänen loistavia lasitöitään. Kuvassa on vaikuttava teos. Onko se vene vai hyönteinen? Vai kertooko se koko elämän katoavaisuudesta?

Kuva 4
Tuisku Torkkeli on nuori valokuvaaja Strömman kanavalta. Hänen kokoelmassaan on loisteliaita valokuvia. Lieneekö nuoruuden syytä, että hän on ujo niistä kertomaan: ”Yyyy, olen tosi huono keksimään näitä tekstejä mun töihin. Kelpaisko vaikka siihen ’There's no cherry to pop’?” Valokuvasarja esittelee Madridin drag queeneja. Tuisku oli vuoden Madridissa ja toteutti tämän mahtavan sarjan.

Kuva 5
Lotta Leka kertoo vaikuttavan syvällä tavalla omaa tarinaansa. Hänen työnsä on tehty litografia menetelmällä, jossa kivelle syövytetty kuva vedostetaan prässin avulla paperille. Lotta kirjoittaa: ”Aloittaessani en aina tiedä miksi jotakin aihetta työstän, ja syyn tajuan vasta myöhemmin. Taide on erilainen kieli jolla puhua. Sen avulla voi kokea yhteenkuuluvuutta erilaisiin ihmisiin ja huomata elämäntilanteiden samankaltaisuutta, vaikka toisinaan kuvittelisi olevansa joidenkin tunteidensa kanssa yksin.”

Kuva 6
Liisa Ilveskorpi on tehnyt akvatinta menetelmällä seitsemän kuvan Tallinna-sarjan. Hän kirjoittaa: ” Kuljen kaduilla, koen ja näen vanhan hansakaupungin, olen siinä osallisena. Ympärillä huokuu valtava määrä historiaa, eri sukupolvien elämää, kohtaloita, vieraiden valtojen miehittäjiä. Näissä seinissä, kaduissa ja ikkunoista näkyvissä kattoparruissa tiivistyy ihmisten elämä.”

Kuva 7
Maikki Ilveskorpi-Reiman on koulutukseltaan muotitaiteilija. Siksipä häntä kiinnostaa kangas. Nyt ryhmän jäsenenä hän on toteuttanut teoksia kuivaneula-menetelmällä silkille ja sitten silkkimaalaamalla vedoksia. Hän kirjoittaa: ”Silkki graafisen kuvan pohjana korostaa mielen liikkeiden herkkyyttä ja silkkivärien oikullisuus sekä arvaamattomuus on kuin elämä itse. Monesti kuvan tunnelma lähtee värin odottamattomista sulautumisista omaan suuntaansa ja vie eri suuntaan kuin mitä on alun perin ajatellut.”


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti