lauantai 6. syyskuuta 2014

Tjudan Guggenheim

Haluatko nähdä kissan, joka on tehty pajunkissoista? Sinulla on kiire! Tjuda Pedagogin Konstrundan alkoi tänään ja päättyy huomenna. Kysymyksessä on jokavuotinen taidetapahtuma – avoimien ovien päivä. Tjuda pedagogio sijaitsee Kemiönsaarella. Olen kertonut paikan historiaa ja Konstrundan tapahtumia jo aiemmissa blogeissani. Siltä varalta että vielä ehdit kiinnostua tässä linkki:  http://penttimurole.blogspot.fi/2013/09/konstrundan-pitkin-rannikkoa.html
  

Sara Ilveskorven pajunkissakissa katselee tarkkaavaisena navetan taidenäyttelytilaan saapuvia. Ilmiö on niin hämmästyttävä, että naapurin koira oli kissan nähtyään saanut haukkumakohtauksen. (Sara Ilveskorpi, ”Minä piilotan sinut pehmeisiin sanoihin”, pajunkissat, sekatekniikka, 2014).


Avoimien ovien päivästä kertovat julisteet lepäävät tässä vielä vajan nurkalla. Nyt ne johtavat kulkijan perille tieltä numero 111. Tie johtaa Paimiosta Sauvon kautta Kemiönsaarelle. Sinä käännyt Lappdalin tienhaaran kohdalta Tjudaan.


Navigaattorisi sanoo: ”Olet perillä!


Aino Toivettulan fotoetsaukset ovat äärettömän koskettavia. Niissä on sanoma lapsen viattomuudesta, lapsen tunteesta, lapsen kaipauksesta, lapsen rakkaudesta. Ilmassa tuntuu roikkuvan suuri vaara. Säilyykö hyvä? (Aino Toivettula, ”Miettii”, fotoetsaus, 2013).


Tjudassa on taidearpajaiset. Joka toinen arpa voittaa. Tiedossa on ”oikeata taidetta” pilkkahintaan. Ostan toivorikkaasti kaksi arpaa. Arvat maksavat 5 euroa kappale. Voitan! Voittoni on Aino Toivettulan ihana teos. Aino sanoo tästä työstä: "Tämä on minulle tyypillinen työ, siinä satu muuttuu todellisuudeksi”. (Aino Toivettula, ”Havsfrubarn”, puupiirros, 2011).  


Teija Puranen ei ole graafikko. Hän on tekstiilitaiteilija. Hän on kuitenkin ainoa Tjudan taiteilijoista, joka asuu vanhassa koulurakennuksessa. Hän ei asu talossa yksin. Siellä asuu kummitus. Kummituksen sanotaan kulkevan yläkertaan johtavissa portaissa. Moni on hänet kuullut, mutta kukaan ei ole häntä nähnyt. Kysymyksessä on tietysti harmaa nainen - yleisin havaittu kummitusrotu. Teija ei puolestaan ole harmaa. Hän on lähes yhtä värikäs kuin teoksensa. Tämä teos on nimeltään: ”Suoja”. Teija ei piirrä, etsaa, vedosta – hän siis ei ole graafikko. Tekstiilitaiteilijana hän käyttää saksia. Tämäkin teos on – uskokaa tai älkää – se on kaikessa vaikuttavuudessaan kontaktimuovista saksittu ja kokoon liimattu. Sellaisia ovat kaikki Teijan taidokkaat kuvat. Hän sanoo työtapansa kautta kuuluvansa vanhaan käsityöläisperinteeseen. Näin hän tuntee. Erityisesti hän ajattelee kuuluvansa juuri naisten tekemisen ja tunteiden jatkumoon – naisten, jotka ovat kautta historian kankaiden kanssa tehneet luovaa työtä. (Teija Puranen, ”Suoja”, kontaktimuovi, 2014).


Yhtä ihmeellinen kuin on tuo äskeinen teos, on tämäkin kollaasi – tai osa siitä. Nimen unohdin. Teija sanoo ihailevansa kuvantekijöitä. He voivat välittää kuvan avulla viestin. Hänen työnsä tekstiilitaiteilijana on erilaista. Kyse ei ole viestistä. Minusta tässä kuvassa on kuitenkin viesti. Eikö se säily silloin kun siitä tehdään kangas? Mielenkiintoista. Tai eikö vaatteen, verhojen, lakanan tai maton kuulukaan viestiä? (Teija Puranen, kontaktimuovi, 2014). 

Teija esiintyy suunnittelemassaan Marimekon painamassa kangaspuserossa. Seinällä on kankaanteon teoriaa. Teijan mukaan yläkuvat kertovat jatkuvuudesta kaikkiin suuntiin. Tekstiilisuunnittelussa on otettava huomioon materiaali ja käyttötapa. Suunnitelma on kuva, joka muuttuu valmistuksessa materiaksi. Alimman kuvan on selvästikin liityttävä asemakaavoitukseen. Teijan mukaan se kertoo tyhjän tilan suunnittelusta – kuinka tyhjää tilaa voidaan täyttää jatkuvalla ornamentiikalla. Todellisuudessa asemakaavoitus harvemmin tapaa tuota herkkyyttä. Pikemminkin asemakaavoissa esiintyy yläkuvien geometriaa – jatkuvuutta kaikkiin suuntiin – ei pysähdystä ja kohtaamista. 


Kauniiksi lopuksi vielä Tjudan navetan valojen ja varjojen kehystäminä kaksi Liisa Ilveskorven - armastetun vaimoni – Tallinna-sarjan työtä. (Liisa Ilveskorpi, ”Heijastuksia Rutulla I, Pikk”, akvatinta, 2014).

Nyt on lauantai 6.9. Jos olet lähettyvillä, kerkiät vielä arpajaisiin ja kahville Tjudan pedagogioon sunnuntaina 7.9. klo 12:00 -18:00. Ehkä näet tai kuulet kummituksen.


1 kommentti:

  1. Ritva-Liisa Pihlaja8. syyskuuta 2014 klo 20.38

    Voi kun olen täällä kaukana ankealla pohjoisella lakeudella, jossa merikin on miltei tyhjä saarista! Onneksi syyskuun lopulla on YSS:in Tarton matka ja samalla voin viipyä rakkaassa Nurmsin kylässä matkan varrella. Viro-ikävä vain lisääntyy vaimosi Tallinna-töitä katsellessa. Hyvää alkusyksyä teille! Ritva-Liisa Pihlaja

    VastaaPoista