lauantai 11. huhtikuuta 2015

Ploki, blogi vai loki?

Asia ei vaikuta kovinkaan tärkeältä. Onko siis kysymyksessä ploki, blogi vai loki? Minua ei mitenkään häirinnyt plokkaileva Timo Soini, ajattelin hänen haluavan olla vain kansanomainen ja välttävän tuota ilmeisen svetisistä kirjainta B. Mutta kun ystäväni Pekka Lahti, arkkitehti ja tutkija ja paljon muuta, hänkin ryhtyi plokkailemaan, silloin heräsi kiinnostus: teinkö virheen kun ryhdyin blogistiksi, olisiko pitänyt ryhtyä plokistiksi?

Kielitoimisto on tietysti paikka, jossa kieli tunnetaan. Kysytäänpä sitten kielitoimistolta. Toimisto tuntee vain kaksi noista sanoista. Näin kertoo kielitoimiston sanakirja:
BLOGI: verkkosivusto johon tehdyt aikajärjestyksessä olevat merkinnät ovat päiväkirjamaisia t. käsittelevät asiaa kirjoittajan t. kirjoittajien näkökulmasta, verkkopäiväkirja, nettipäiväkirja.
LOKI 1: aluksen nopeuden t. sen kulkeman matkan mittauskoje.
LOKI 2: tiedosto t. päiväkirja, johon käyttötapahtumat merkitään, lokikirja, -tiedosto.

Suomisanakirja.fi tuntee sanan BLOKKI: se on puolue-, valtio- tai talousryhmittymä, se on harkko tai se on este. Lääketieteessä se on salpauma tai katkos. Urheilussa se on varsinkin lentopallon torjuntatapa.
Urbaanisanakirja.com tietää PLOKI-sanalle kolmekin merkitystä: (purjehdus) pylpyrä, Lentopallossa verkolla varsinkin vastustajan hyökkäyksen iskulyönnin eteen tehtävä torjunta sekä Timo Soinin versio blogista.

Mitä on ploki?
Kyllä kai minä sen tiesin, että veneessä käytetään plokeja eli väkipyöriä eli pylpyröitä. Vanhoissa purjelaivoissa puisia plokeja on kaikkien skuuttien ja vanttien kiristysvoimaa tehostamassa. Ne ovat erityisen kauniita esineitä. Kahdesta plokista ja köydestä syntyy talja, joka lisää kiristysvoimaa kierukoiden määrän mukaan. Yksi kierukka kahden plokin kautta lisää voiman kaksinkertaiseksi ja neljä kierukkaa lisää voiman nelinkertaiseksi. Englanniksi yksikierukkainen on nimeltään GUN ja neljäkierukkainen on TWOFOLD. (Katso kuvaa).
  
Isoissa vanhan ajan purjelaivoissa puisia plokeja eli väkipyöriä on sadoittain. Kaksi plokia ja köysi muodostavat taljan. (Block = pulley, two pulleys and rope= tackle).

Mitä on blokki?
Blokki on urheilutermi. Lentopallossa blokki merkitsee yhden tai useamman eturivin pelaajan verkkotorjuntaa, jolla hyökkääjä isku ”blokataan” hyppäämällä ja estämällä avoimin käsin takaisin hyökkääjän kenttään. Jotkut sanovat sitä myös bloggaamiseksi, mutta tuohon en usko.  Kyllä bloggaaminen on sitä mitä olen juuri nyt tekemässä.

Paperinen blokki on myös meille kaikille tuttu jo kouluajoilta. Se on lehtiö. Jotenkin tuokin sana liippaa läheltä muistiinpanemista ja kirjoittamista. Ei kai kukaan nyt ole sitä mieltä, että meillä koulussa oli plokki? Uskon kyllä, että Timo Soinilla sellainen oli.
  
Lentopallossa blokataan. Termiä käytetään yhtälailla yhden tai useamman pelaajan torjunnasta. Blokkaamalla hyökkääjän isku torjutaan harottavin sormin vastustajan kenttään. Taitavat sormet olla kovilla.

Mitä on loki?
Loki on hyvin suomalaisen tuntuinen sana. Lähinnä kai tulee mieleen lokikirja. Sehän sinänsä sopisi aika hyvin blogin suomennokseksi, eli jos suomentaa täytyy, kutsuttaisiin blogia lokiksi.  Lokikirjaan kirjataan tapahtumia. Ainakin tuo LOKI tuntuisi luontevammalta kuin PLOKI.

Harva tulee ajatelleeksi loki-sanaa käyttäessään laivojen nopeuden mittausta tai muinaisskandinaavisia jumaluustaruja. 

Nuorena koulupoikana 40-luvulla sain kokea merkittäviä elämyksiä meripoikaleirillä Pirskerin saaressa. Leirillä oli kouluttajana komentajakapteeni Martti Juutilainen. Hänen vaimonsa Inkeri Kanninen oli isäni serkku. Inkeri oli kuulemma hyvin kaunis nainen. Heidän poikansa oli Parta-Pekka Juutilainen, tunnettu juoksijahahmo, moninkertainen Suomen mestari - ja minun pikkuserkkuni. Pirskerin leirillä opetettiin vanhan kansan merenkulkua. Yksi opetuksen kohteista oli lokin käyttö. Lokilla mitataan aluksen nopeutta. Loki on kolmiomainen puulevy narun päässä. Narussa on tasaisin välein solmuja. Narun annetaan liukua 28 sekuntia käsien välissä ja lasketaan ohi liukuneiden solmujen lukumäärä. Näin selviää aluksen nopeus: montako solmua. Solmujen väli on 14,4 metriä ja kun tiimalasin (voi käyttää myös tavallista kelloa) osoittaman 28 sekunnin jälkeen sormien läpi on kulkenut 10 solmua, laivan nopeus on kuin onkin kymmenen solmua, eli 10 meripenikulmaa tunnissa, eli 18,5 kilometriä tunnissa. Huomatkaa, ei kymmenen solmua tunnissa, sillä 10 solmua meni jo 28 sekunnissa.
  
Loki näyttää tällaiselta. Kolmiomainen levy lasketaan veteen. Kulmiin kiinnitettyjen narujen voimin se pysyy pystysuorassa ja paikallaan aluksen liikkuessa. Solmut soljuvat käden läpi. Mittaus kestää 28 sekuntia. Solmut on laskettu ja nopeus tiedossa. Mittauksen päätyttyä nykäistään narusta ja tappiliitoksella kiinnitetyt alakulman narut irtoavat ja loki on helppo vetää veneeseen.

Loki, (Lodur, Lodu, Loke) on myös jumala!
Dramaattisinta lokien alueella esiintyy saksalaisskandinaavisessa muinaistarustossa Norse mytologiassa.. Taru kertoo jumalasta nimeltä Loki. Loki oli aluksi hyvä, hän esti jättiläistä kaappaamasta jumalatar Freyaa ja auttoi monta kertaa ukkosenjumala Thoria. Hän oli myös Odinin ottopoika. Mutta hän muuttui. Syynä sanotaan olleen muiden jumalien arvostuksen puute. Hän tunsi itsensä syrjäytyneeksi ja halusi kostaa. Kosto olikin totaalinen, sillä hän organisoi viimeisen taistelun, jossa tuhoutuivat kaikki 9 maailmaa, kaikki jumalat, jättiläiset, kääpiöt, haltiat ja demonit mukaan luettuna ihmisten maailma, kuu ja aurinko.Jumalatar Freya oli kauneuden, rakkauden ja hedelmällisyyden jumalatar. Loki suojeli Freyaa jättiläisiltä -eikä ihme. Tässä on Freya Anders Zornin maalaamana vuodelta1901.
  
Loki jumala oli Odinin ottolapsi, mutta joutui muiden jumalien syrjimäksi ja päätti kostaa tuhoamalla kaikki jumalolennot ja siinä ohessa myös ihmiset, maan, kuun ja auringon. Aurinko muuttui mustaksi, tähdet putosivat taivaalta ja maa vajosi kiehuvaan mereen. Meillä on tälläkin hetkellä keinot Ragnarökiin. Luuraako Loki jossain?

Loki saapui lopulliseen taisteluun kuolleiden kynsistä rakennetulla laivalla. Hänen armeijansa oli vainajista muodostettu, mutta hänellä oli apunaan ja salaisena aseenaan myös maailmankäärme Jörmungandr ja Fenris-susi.  Nämä kaksi petoa olivat Lokin omia lapsia Angrboda-jättiläisen kanssa. Suuressa Ragnarökin maailmanlopun taistelussa Thor hyökkäsi käärmeen kimppuun ja Odin suden kimppuun. Lopuksi Thor kuolee käärmeen myrkkyyn ja susi nielaisee Odinin. Loki saa itsekin surmansa ja kaikki tuhoutuvat.


Sudet Sköl ja Hati ajavat takaa aurinkoa ja kuuta Dollmanin maalauksessa vuodelta 1909. Sudet ovat valitettavasti nytkin liikkeellä.

5 kommenttia:

 1. Kiintoisa analyysi! Blogi tulee englanninkielestä ja on lyhennys weblogista (web + log, siis ei we + blog), joka taas tarkoittaa webbiin (verkkoon) "loggautumista", kirjautumista. Laivoissa pidettiin lokikirjaa eli kirjattiin ylös päivän tapahtumat. Sana loki (väännös sanasta log) on vakiintunut suomeen helposti koska se on suomalaiselle helppo lausua. Jos blog suomennetaan sanalla loki, jää se b-kirjain (eli web) suomentamatta. Koska suomalaista vastinetta weblogille tai blogille ei ajoissa ilmaantunut, ruvettiin käyttämään blogia. Aina se ottaa aikansa ennenkuin joku uusi käsite vakiintuu. Ylhäältä määrätyt viralliset suomennokset eivät aina ole onnistuneita ja kielitoimistokin joutuu joskus nielemään tappionsa. Itse valitsin sanan ploki koska se istuu suomalaisessa suussani paremmin. Soinin plokeja en ole lukenut. Olen varautunut siihen, että ploki häviää taistelun blogille :-)

  VastaaPoista
 2. Nohei,
  Ragnarökissä tuhoutuu kyllä koko porukka mutta niinpä uusi aika koittaa kun Balder, joka siis ei osallistu kisoihin vaan oleilee hyvävointisena Helissä, astuu uudestaan kehiin ja aloittaa uuden ajan.
  Kiertokulku on loputon
  bjöte

  VastaaPoista
 3. Clogi unohtui. Sen saa aikaan kun tiivistää rakenteita. Muuten Setä plokkasi osaavasti, ihmettelin vain vähän että liikenneviisas unohti lokomobiilin ja siitä kiskoille nostetun lokomotiivin.
  Ehkä ne tulevat jälkijunassa kunhan sähkö taas toimii.
  Tykkäsin Freyan kuvasta. Ehkä en ollut ainoa.
  Ainoa Mattikoo kuitenkin.

  VastaaPoista
 4. Ragnarökiä pelkäävät vain joukkoliikenteen vaikutuspiirissä olevat. Maaseudulla elämä jatkaa kulkuaan vuodenaikojen mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lokikirja laivoissa kapteenin tai perämiehen tekemänä tuli minulle heti mieleen ja tietysti vastaava päiväkirjan pito muissakin toimissa.
   Mutta muitakin merkityksiä on, kuten itse mainitsit estää lyönti esim. lentopallossa blogata ja Urbaani sanakirjan mukaan esim. poimia, valita, kerätä likaisia astioita pöydästä, ym.
   Mahtaako yksiselitteistä tieteellistä määritelmää löytyä?

   Poista