Jotkut kansainväliset asiantuntijat varoittavat nyt paljon puhutuista megaprojekteista. Niitä ei kuulemma pystytä hallitsemaan kustannusten osalta. Sellaiset projektit näyttävät kuitenkin olevan pääministereiden ja muidenkin poliitikkojen suosiossa. Meilläkin. Laskinhan joskus, että meillä on nyt toiveputkessa rataprojekteja 15 miljardin edestä. Jos vielä pakettiin lisätään Tallinnan tunneli, ollaan jo 30 miljardissa. Tai ylikin, niin kuin tapana on. Johtuneeko asia nyt osittain siitä, että koronan elvytystoimissa on totuttu puhumaan suurista rahoista, ottamaan valtavia lainoja ja uskomaan korottoman lainan hyötyihin. Kannattavuuslaskelmat kun nekin näyttävät niin suotuisilta. Mitä enemmän otat lainaa, sitä rikkaampi olet tai sellaiseksi tulet. Raha poikii. Ne jotka varoittavat sanovat megaprojektien usein osoittautuneen kannattamattomiksi tai ainakin diskonttausajan kasvavan pitemmäksi kuin alkuun väitetään. Megaprojekteilla on myös eräs krooninen ominaisuus: niiden kustannusarviot pettävät. Jonkinlainen normi lienee, että todellinen hinta on puolitoistakertainen laskettuun verrattuna. Toinen ominaisuus on aikataulun venyminen. Jos ei nyt Olkiluodon tapaisia hankkeita oteta esimerkiksi, niin hyvin normaalia on hankkeen venyminen ajaltaan puolitoista kertaa ennustettuun. Sama kerroin kuin hinnassakin. Olkiluodossa valmista piti tulla vuonna 2009, nyt on vuosi 2021. Samaiset kansainväliset viisaat varoittelevat myös oikeudenkäyntikuluista, kun syyllisiä ruvetaan etsimään ja rankaisemaan, niin rahaa palaa.
Rakennuslehden Seppo Mölsä kirjoitti ansiokkaan jutun kustannusylityksistä: https://www.rakennuslehti.fi/blogit/miksi-kustannukset-ylittyvat-stadion-luokan-hankkeissa-heitetaanko-rakentajilla-rahaa-kuin-lihaa-leijonille/ . Hän kertoi viisaiksi tunnetuista selvitysmiehistä Jorma Haapamäki ja Erkki Virtanen. Haapamäki kehotti vuonna 2007 tehostamaan kustannusohjausta ja lisäämään kilpailua hankkeita pilkkomalla. Erkki Virtanen puolestaan olisi päinvastoin vähentänyt kilpailua ja siirtynyt elinkaari- ja allianssimallien käyttöön.
Hän kirjoittaa suunnitteluharhasta viitaten nobelisti Daniel Kahnemaniin. Tämä oli puhunut kirjassaan ”Ajattelu nopeasti ja hitaasti” suunnitteluharhasta, joka koskee erityisesti suuria, pitkäkestoisia julkisia infrahankkeita. Kahnemanin nopea ajattelu ja hätäiset suunnitelmat kustannusarvioineen olivat ilmeisesti syynä siihen, että kustannussuunnittelu epäonnistui. Muistan sen, kun kerran kysyimme kansainvälisesti tunnettua suomalaista muotoilijaa teräsrakenteita miettimään. Kysyimme häneltä paljonko miettiminen maksaisi. Hän sanoi, ettei tiedä, sen tietää vasta sitten kun on valmiiksi miettinyt, näkee sitten, paljonko siihen meni.
Meillä on varastossa tunnettuja hankkeita, jotka ovat hinnaltaan ja /tai aikataulultaan venähtäneitä. Mölsä mainitsee Mäntyniemen, Musiikkitalon, Länsimetron, Olympiastadionin, Lastensairaalan ja Hiekkaharjun vesitornin. Luvut kertovat kustannusylityksen kertoimesta. Länsimetro, Lastensairaala ja Musiikkitalo aivan normikamaa, Stadion, Mäntyniemi ja Olkiluoto hieman (!) käsistä karanneita.
Artikkeli oli innoittanut lukijoita kommentteihin, oliko niitä 30 kappaletta. Taas hämmästyin. Kuvittelin ammattilehden lukijoiden pysyvän jotenkin asiassa, kun artikkeleita kommentoivat. Mutta, ei. Höpinäveikkoja löytyy.(No, ei niitä nyt montakaan ollut, sallikaa pieni liioittelu.) Joskus vaikuttaa saman tapaiselta, minkä kohtaa, kun avaa keskustelupalstan päivän politiikkaa koskettelevilta someforumeilta. Se on tietysti sanavapautta. Joskus joukkoon mahtuu muutama älynväläys, mutta tavanomaista on tyhjän jankkaus ja keskustelutovereiden ilkeä sivaltelu. Mitä nyt sanoivatkaan tästä Mölsän jutusta? No, todellakin muutamaan asialliseen juttuun jäi. Vitsit kalakavereista, ja puujalkakomppaniasta eivät minua purreet.
Luen juuri Tapio Bergholmin kirjaa ”Kiihkeä Koivisto, nuoruus, sota, onni”, Otava, 2020. Siinäpä olikin hyvä määritelmä somekommentaattoreiden lausahduksista yleensä ja miksei muutamista mölsäkommenteista. Määritelmä tulee saksalaisen talousfilosofin Wilhelm Röpken kynästä. Röpkeä sanotaan Saksan talousihmeen yhdeksi isäksi. Hän oli Ludwig Erhardin ja Konrad Adenauerin läheinen ajatuspaja. Röpke puhui sosiaalisesta markkinataloudesta. Hän puhui myös ”järjestysliberalismista”, vapaasti valitusta järjestyksestä komentojärjestyksen vastapainona. Olisiko hyvä meillekin? Koivisto ei muuten pitänyt Röpken ajatuksista. Oli liikaa vapautta. Taasko mentiin asiassa sivuraiteelle?
Niin, mitä hän sanoikaan, Röpke? Hän puhui ”joukkoihmisten valheyhteenkuuluvaisuudesta”. Älyttömän hyvä. Siltä se tuntuu, kun noita kommentteja lukee, tai somekommentointia yleensä. Mutta jos se onkin viihdettä – onko siitä haittaa? Joskus näyttää olevan. Mitä nyt malliksi rapakon takana.
Minä en aio kommentoida Mölsän hyvää tekstiä. Minä aion hieman kaivella omia arkistojani rakentamisen kustannusylitysten suhteen. Käsittelen enimmäkseen omaa alaani eli infrahankkeita. En puutu niinkään rakennuksiin. En edes maailman kalleimpaan taloon, eli Olkiluodon ydinvoimalaan.
Oheisessa kaaviossa on kuvattu kansainvälisten infrastruktuurihankkeiden ja erityisesti raideliikennehankkeiden kustannusnousua. Meiltä mukana ovat Länsimetro ja Raidejokeri. Havaitaan esimerkkien osalta nousun olleen 1,2-2,4 kertaista. Kysymys on usein siitä mihin lopullista kustannusta verrataan. Jos sitä verrataan ideointivaiheen hintaan, luku lähenee usein kerrointa π, eli on yli kolminkertainen. Yksi tekijä on rahan arvo. Jos ensimmäinen kustannusarvio on laadittu vuonna 2000 on sen kustannusarvio vuodelle 2020 kerrottava luvulla 1,4. Sitten kuvaan tulevat erilaiset uudet rakentamismääräykset. Paloturvallisuus on yksi merkittävä tekijä. Helsingin vanhan metron kustannukset olisivat olleet kaksinkertaiset, jos nykymääräyksiä olisi noudatettu. Jos vanha metro nyt yhtäkkiä korjattaisiin nykyaikaisia määräyksiä vastaavaksi, puhuttaisiin, no päälle miljardista. Kustannusarvioista puuttuvat yleensä myös todelliset hallintokustannukset. Joskus kirjoitetaan 15 %, kun oikea luku on 25 %.
Vielä voisi kysyä ovatko megaprojektit herkempiä menemään pieleen. Tässä on nyt edellisissä kuvissa esitettyjä hankkeita ja meidän talohankkeemme Olkiluoto (2,7), Mäntyniemi (2,9), Musiikkitalo (1,3) ja Olympiastadion (1,7). (Suluissa kustannusnousukerroin). Näiden esimerkkihankkeiden osalta 1,5 kertainen hinta verrattuna päätöksenteon pohjana olleeseen hintaan näyttäisi hyvin yleiseltä. Suurimmillaan hinta on ollut 3 kertainen. Kas kummaa, se onkin meidän Mäntyniememme. Urbaani legenda kertoo kustannusten nousseen 14 kertaisiksi. Se on tietysti vain legenda. Jos se olisi totta kerrosneliön rakennuskustannuksiksi olisi tullut alkuarviossa 1000 euroa. Kuviosta muuten selviää, ettei sellaista ilmiötä ole, että suuret projektit menevät helpommin pieleen.
Kuinka väärin on sitten laskettu tai lasketaan Helsingin seudun liikennehankkeissa? Kuvassa näkyvät PLJ- ja HLJ-suunnitelmien kustannusarviot vuoden 1994 ensimmäisestä PLJ:stä alkaen. Toteutuneet tai rakenteilla olevat hankkeet on piirretty kokoviivalla. Suunnitteilla olevat hankkeet katkoviivalla. Hankkeet ovat kaikki rakennuskustannusindeksillä korjattu vuoden 2019 alun rahanarvoon. Todelliset kustannukset Lentoradan, Pisaran ja Raide-Jokerin osalta ovat tietysti arvausta. Yleensä kustannukset ovat nousseet 2-3-kertaisiksi hankkeen alkuhetkien arvatusta tasosta. Hankkeen saatua poliitikoilta todellisen projektistatuksen on tehty yleissuunnitelmat, yvat, hankesuunnitelmat ja rakennussuunnitelmat. Hankesuunnitelman pohjalta on tehty poliittinen päätös rakentamiseen ryhtymisestä. Hankesuunnitelmasta toteutukseen kustannusnousu on jo hillitty. Yleensä nousu on ollut 50 % luokkaa.
Mitä naapurissa tapahtuu?
Ruotsi on nyt koronatilanteen keskellä vaipunut meidän
silmissämme oudoksuttuun asemaan. Jotenkin on ajatteluttanut, että siellä vain
kuollaan. Eilenkin kuolleita oli 59 henkeä. On miltei unohtunut, että siellä
rakennustyöt ovat täydessä käynnissä. Tekeillä on hurjia infratöitä. Otan esimerkiksi
kaksi ja niihin liittyvän aikataulu- ja kustannuskeskustelun. Ensimmäinen on
Tukholman 4 miljardin euron tunnelimoottoritie ja toinen on Göteborgin 2
miljardin euron tunnelirata.
Tukholmassa on menossa valtava moottoritieprojekti. Tukholmassa rakennetaan 21 kilometriä pitkää tunnelimoottoritietä kaupungin länsipuoliseksi ohitustieksi. Valmistuttuaan tie lievittäisi Essingeledenin paineita. Valmistusaikaan on nyt tullut neljän vuoden pidennys. Tie maksaa tämän hetkisten arvioiden mukaan 4 mrd. euroa. Kilometrihinnaksi tulee siten 190 milj. euroa. Nyt keskustellaan hinnasta ja aikataulusta. Tien rakennusrahat on tarkoitus kerätä 30-35 vuoden aikana ruuhkamaksuilla. Tielaitos (valtio) lainaa rahat projektille, kunnes ruuhkamaksu on tuottanut ne. Korot ovat kiinnostava asia. Jotkut väittävät tien todellisuudessa maksavan 6 miljardia, kun korot lisätään. Aikataulun pidennys jättää neljän vuoden tuotot saamatta. Kunnat vaativat valtiolta korvausta. On muitakin vaikeuksia. Yksi urakoitsijoista on irtisanottu työturvallisuuspuutteiden ja työn hitauden vuoksi. Oikeudenkäynnit ovat alkamassa urakoitsijan kotimaassa Italiassa. Vastakanteet ovat hurjia. Uusia urakoitsijoita palkataan. Kallio on osoittautunut arvioitua vaikeammaksi. Se saattaa nostaa hintaa. Ohikulkutien kriitikot ovat hermostuneita. Syyttävät Tielaitosta puutteellisista pohjatutkimuksista. He muistuttavat Hallandåsin tunnelista joka tuli kymmenen kertaa arvioitua kalliimmaksi. Nyt taulukossa esitetty 10 % kustannusnousu jäänee ja jääkin liian alhaiseksi. Jotenkin tuntuu yllättävältä ruotsalaisten hinta-asenne. Ollaan tyytyväisiä siihen, että ruuhkamaksu maksaa – ei suurempaa huolta, meni siihen sitten vaikka kaksi sukupolvea. Näin tässä käy. Kollektiivi ei reklamoi. Outoa ettei Suomessa ole samaan tartuttu. Ruuhkamaksun rahasampoa selvästi vieroksutaan. Outoa miksi juuri oikeisto sitä vastustaa ja vihreät ja vasemmisto periaatteessa kannattaa.
Västlänken Göteborg
Göteborgissa ollaan myös tekemisissä suuren hankkeen
kanssa. Kysymyksessä on rautatietunneli kaupungin alta ja läpi. Lisäksi olisi
tehtävä kolme neliraiteista asemaa. Huom! Siellä tekevät neljä raidetta, meillä
Pisarassa aiotaan pärjätä kahdella raiteella. Ei hyvä! Länsi-Ruotsin paketti on
suuruudeltaan 3,4 mrd. euroa. Valtion osuus siitä on 50 %, kunnat ja seudut
maksavat 9 % ja ruuhkamaksuilla kerätään 41 %. Suurin yksittäinen investointi
on Länsilinkki eli 8 km rata, josta 6 km tunnelissa. Radalla on kolme uutta
neliraiteista asemaa. Hanke maksaa 2 mrd. euroa. Tai sellainen on vanha
kustannusarvio. Nyt puhutaan hinnan kaksinkertaistumisesta. Kilometrihinta oli
vanhassa 10 vuotta sitten tehdyssä arviossa 250 milj. euroa. Radan rakennustyöt
on aloitettu. Hankkeella on myös vastustajia. He ovat uhanneet rakentajia ja
tehneet työmailla vahingontekoja. ”Rädda Göteborg” on teemana näillä
rautatiehankkeen vastustajilla. Vastustetaan puiden kaatamista ja
kannattamattoman hankkeen toteuttamista. Poliittisesti vastustuksella ei ole
menestymisen mahdollisuuksia. Hanke on käynnissä. Tunneleita porataan.
Freeway revolt
No, eihän suuren
hankkeen toteuttamisen keskeytys aivan tuntematon ilmiö ole. Niin Tukholmassa
kuin Göteborgissakin on vastarintaryhmiä jotka yrittävät pysäyttää nämä
hankkeet. Heillä ei kuitenkaan näytä olevan laajempaa tukea. Maailmalla tunnetaan useita ”Freeway revolt”
-hankkeita joiden toiminnan vuoksi rakennustyöt on keskeytetty. Minun
omakohtaisia muistojani on tiekongressi Sydneyssä 80-luvulla. Siellä katselimme
epäuskoisina juuri valettuja pilaririvistöjä kaupungin keskustassa mahtavaa viaduktitietä varten. Hanke
oli kuitenkin joutunut ”green banin” kohteeksi. Tietä ei tullut ja pilarit
purettiin. Nyt kun katselee Google Earthista Sydneyn liikenneverkkoa, havaitsen
kyllä siltoja ja uusia pilareita roppakaupalla.
Mölsän juttu johti pieneen itsetutkiskeluun
Opinko siinä jotain? Opin ainakin havaitsemaan tunnetun
kustannusarvioiden virheellisyyden. Koskaan ei osuta oikeaan. Aina mennään
alakanttiin. Kustannusarviot eivät tunne minkäänlaista hajontaa. Tykistössä
tuollainen osumatarkkuus olisi katastrofi. Jos tykistökenraali Nenonen olisi
vielä elossa hänet pitäisi palkata kustannusarvioiden osumatarkkuutta
parantamaan. Aikanaan muistelen armottoman pohjarakentajan, Ragnar Wikströmin
korostaneen kustannusarvioissa riskikohtien erityistä joustotarkastelua. On siis
käytettävä hidasta ajattelua valituissa kohdissa. Jonkinlaista hajontaa olisi
saatava mukaan. Myös vertailu toteutettuihin hankkeisiin olisi hyödyllistä.
Rakennuskustannuksia arvioidaan hyvin eritasoisten suunnitelmien avulla.
Ensimmäinen ”suunnitelma” on pelkkä idea, viiva kartalla. Tai kuvitelma
kulttuurirakennuksesta. Jo silloin olisi kustannuksissa osuttava oikeille halsseille.
Meiltä puuttuvat eritasoisten suunnitelmien yksikkökustannushaarukat. Ensin
puhutaan euroista per kilometri tai hinnasta per mökki. Sitten mennään yhä
syvemmälle detaljeihin. On toisenlaisen kustannusarvion aika. Summa kannattaa
kuitenkin aina välillä tarkistaa siihen ensimmäiseen – kaikkein tarkimpaan
kattoon. Silloin pysytään aisoissa. Poliitikotkin saavat sen hintaisen hankkeen
minkä tilasivat.
Kun tässä ratahankkeista on tullut paljon puhuttua, niin pannaanpa nyt tuohon kuvaan Suomen ratahankehaaveet vuoteen 2050 mennessä. Paljon on kustannusarvioita tehtävä. Hups! Tuosta puuttui Tallinnan tunneli - 20 mrd. lisää.
Hei Pena,
VastaaPoistaAnsiokkaassa blogissasi oli faktoja ja mielipiteitä, jotka kirvoittivat muutaman kommentin.
Sanot ettei arvioita koskaan aliteta. Muistan kuitenkin virkakaudeltani ainakin Tennispalatsin täyssaneerauksen elokuva- ja museokäyttöön, joka alitti arviot selvästi. Myös Kiasma jäi hiukan alle arvion, mutta myöhemmät korjaukset ovat nakertamassa saavutusta. Luullakseni myös Kampin projekti pysyi, ainakin kaupungille tulevilta osin arvioissa. Sen lisäksi se valmistui etuajassa.
Yleisemmällä tasolla minulla oli tunne, että liikennealan konsulteilla oli salaliitto tilaajia vastaan. Paljon numeroiden kanssa elämässäni tekemisiin joutuneena ihmettelin liikenneinfran kustannuslaskennan perusteita. Minulle sanottiin aina, ettei kustannuksia pysty arvioimaan ennen kuin projekti on suunniteltu yksityiskohtaisesti, mikä tietysti maksaa ja tietää paljon työtä konsulteille. Asiantuntijan arvaus on usein parempi kuin suunnittelijan tiedossa olevien kustannusten yhteenlasku. Kun alustavakin suunnittelu tehdään raskaimman mukaan, ei halvempia vaihtoehtoja pystytä tutkimaan kunnolla. Painetta aliarvioimiseen syntyy myös itse päätöksentekomekanismista. Pienempi arvio lisää hyväksymisen todennäköisyyttä. Lisäksi virhearvion tekemistä ei ole kunnolla sanktioitu. Kokemukseni perusteella strategista suunnittelua pitäisi olla enemmän mukaan lukien tasokkaampi kustannusarviointi. Pienistä yksityiskohdista summaaminen on osoittautunut heikoksi menetelmäksi. Kokonaisuuksista osiin eteneminen olisi uskoakseni järkevää vaihtoehtojen strategisessa vertailussa. Projektin toteutuksen edetessä laskennan yksityiskohtaisuus voisi lisääntyä. Holistinen menetelmä vaatii korkeaa asiantuntemusta ja kokemusta ja aika perusteellista ajattelutavan muutosta.
Terveisin Pekka
Kyllä tietoisilla alimittaisilla kustannusarvioilla on tarkoitus saada homma liikkeelle. Näin on toimittu jo 70-luvulta alkaen. Hyviä esim. ovat mm.länsimetro, raidejokerissakin on niitä piirteitä ,puhumattakaan aikanaan ns. keskustatunnelista, joka ei sentään lähtenyt liikkeelle.
VastaaPoistaKustannusarvioihin liittyy sekä tahallista, että tahatonta aliarvioimista. Edelliset kommentoijat puhuvat usein tahallisiksi leimatuista aliarvioinneista. On selvää, että hankkeen läpimenomahdollisuuksia parantaa alempi kustannusarvio. Mutta on myös ainakin osittain tahattomia ylityksiä. Näitä ovat ainakin suunnittelun tarkentumisen vaikutus lisätä kustannuksia. Toinen on eri osapuolien aiheuttamat lisävaatimukset kuten uudet turvallisuusmääräykset sekä laatutason nostovaatimukset ja hankkeen hidastumisen aiheuttamat kustannukset. Myös ennalta arvaamattomia yllätyksiä tapahtuu todennäköisemmin isoissa hankkeissa. Nämä yllätykset harvoin alentavat kustannuksia. Näihin asioihin viittaat, Pena tässäkin ansiokkaassa blogissasi. Itse olen perehtynyt Tallinnan tunneliin. Sen ensimmäiset kustannusarvio n.30 vuotta sitten oli n. 6-8 Mrd. Koska viimeisin arvio on 14-20 mrd olisi kustannusnousu vain 2,5-kertainen. Tässä välissä tapahtui kuitenkin "pikkuruinen valuuttamuutos" - tuo pienempi lukema on markkoja. Kustannusarvio on siis kasvanut n. 15-kertaiseksi. ;) Toinen mielenkiintoinen pointti on, että tästä hankkeesta tehty 2 selvitystä. Julkinen ja yksityinen. Tuon yksityisen hankkeen vetäjä on vuonna 2016 lyönyt lukkoon kustannukset 15 mrd €. Sen jälkeen tunnelin tilavuus on kuitenkin kasvanut n. 60 %. Kustannusten on väitetty pysyvän kurissa poraus- ja rakennustekniikan kehittymisen seurauksena. Valitettavasti rakennustekniikan nopea kehittyminen ja kustannusten aleneminen sitä kautta vaatisi melkoisen suuria innovaatioita. Hyvin optimistista asennetta ja uskoa vaadittaisiin myös päätöksentekijöiltä.
VastaaPoistaHei!
PoistaTaisi Kerava-Lahti-oikorata valmistua 2006 alle budjetin. Hinta oli luokkaa 6 miljoonaa € per kaksoisraidekilometri (varsinainen uudisrata), kun tuohon aikaan Euroopassa suurnopeusradat maksoivat 10-20 miljoonaa kilometriltä. Jos kustannustenhallinta onnistuu yhtä hyvin nykyään, antaisi tämä hyvät lähtökohdat Suomi-radan toteuttamiselle. Kehäradalla kustannukset kasvoivat, mutta siellä oli yllätyksellisiä glykoliongelmia. Lisäksi lisättiin rakentamisaikana pari asemaa. Suurin epävarmuus tuntuu liittyvän tunnelirakentamiseen. Siksi Lentoradan rakentaminen arveluttaa, sama koskee Pisararataa.
Juha
Missä ovat tilaajatoiminnan/ rakennuttamisen tämän päivän osaajien ja vastuuhenkilöiden kannaotot? Niin, ei niitä ole luettavaksi, he tietävät omakohtaisesti kuinka komplisoitu kenttä suurprojektien toteuttaminen on. On tyydyttävä yo. blogin ym. poliitikkojen ja valtionhallinnon " tietäjien" varmoihin kannanottoihin
VastaaPoista