keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Mikä maa – Irak?

Irak on meidän huulillamme nyt kun maahan on saapunut 12000 irakilaista pakolaista. Olen jo blogissani tuota ilmiötä hieman ihmetellyt: http://penttimurole.blogspot.fi/2015/11/virheet-kostautuvat-kansat-marssilla.html . Mutta nyt kyselin itseltäni: Mikä maa on tuo Irak? Onko suomalaisilla ollut jotain tekemistä tuon maan kanssa? Onko minulla tai tuttavillani irakilaisia ystäviä tai vihamiehiä? Kun tätä kyselen, mietin tapahtumia vuosien varrelta.

Tapahtumia Suomessa ja muualla ennen Irakin ja Iranin sotaa vuosina 1979 ja 1980
Vuosi 1980 oli vedenjakaja Irakin tulevaisuuden suhteen. Katsotaanpa mitä vuosina 1979 ja 1980 tapahtui. Vuonna 1979 alkupuolella Persian shaahi Reza Pahlavi pakeni ja Khomeini astui valtaan.  Shaahi vaimoineen tuomittiin kuolemaan poissaolevina. Iranista tuli islamilainen tasavalta 98 %:in äänivyöryllä. Khomeini kielsi musiikin esittämisen radiossa sen aivoja tylsistyttävän vaikutuksen vuoksi. Koijärven lintujärvellä tulevat vihreät kytkivät itsensä kaivinkoneeseen Ville Komsin johdolla. Margaret Thatcher astui valtaan Britanniassa. Kansliapäällikkö Kai Korte sanoi poliittisesti nimitettyjen virkamiesten tuhoavan moraalin ja muodostavan ”uuden rälssin”. Presidentti Urho Kekkonen moitti eduskunnan puhemies Johannes Virolaista hänen käytettyään sanoja ”yleiset syyt”. Irakissa presidentti Ahmed Hassan Al-Bakri erosi ja vallan otti hänen serkkunsa Saddam Hussein. Vietnamin venepakolaisia saapui Suomeen. Valco, eli Suomen valtion, Saloran ja Hitachin yhteisesti omistama kuvaputkitehdas lopetettiin suurin tappioin. Kalevi Sorsa ja Bror Wahlroos, muiden muassa, joutuivat vastaamaan lahjussyytteisiin Olivat saaneet lahjaksi stereon tai muuta sellaista. Irwin teki siitä laulun:


Neuvostoliitto aloitti Afganistanin sodan. Ulkoministeri Paavo Väyrynen valittiin Keskustapuolueen puheenjohtajaksi. Saddam Husseinista tuki Irakin presidentti 17. heinäkuuta 1980. Irakin kansalliskokous määräsi armeijaansa antamaan kuolettavan iskun Iranille syyskuun 22. päivänä 1980.

Irakin tarina alkaakin tästä
Irakin kansallispäivää vietetään 3. lokakuuta. Päivä on muisto vuodelta 1932. Silloin Iso-Britannia ja Irak tekivät itsenäisyyssopimuksen. Irak oli tuohon aikaan kuningaskunta, brittien mandaatin alla. Hashemitien kuningassuku hallitsi Irakia, Syyriaa ja Jordaniaa ottomaanien jälkeen – eurooppalaisten suojeluksessa. Siitä siis tuo itsenäisyys lähti. Hashemitit ovat vieläkin vallassa Jordaniassa. Siellä hallitsee Abdullah II. Hashemitit sanovat olevansa suoraa sukua profeetta Muhammedille 43 polvessa.

Niin, minutkin oli kutsuttu itsenäisyyspäivän viettoon Irakin uuteen suurlähetystöön Kulosaaressa. Tilaisuus oli samalla lähetystörakennuksen vihkiäistilaisuus. Oli 3. päivä lokakuuta vuonna 1980. Irakin asevoimat olivat juuri vyöryneet Iraniin ja hyökkäys eteni vauhdilla. Suurlähettiläs Mehdi Amash oli kiihkossa. Hän miltei hyppi tasajalkaa kun hän kädet huitoen selitti armeijansa etenemistä. Kenraali kun oli, niin tietoakin oli tuosta erämaasodankäynnistä ja panssariarmeijoista. Irak oli hetkessä edennyt 10-50 kilometriä Iranin puolelle noin 500 kilometriä pitkällä rintamalinjalla. Me kuulijat ringissä hänen ympärillään olimme ällistyneen hermoina. Miten käy kaikille tarjouksille ja projekteille? Sota ei yleensä tiedä hyvää jo ennestään viivästyneille maksuille, puhumattakaan uusien projektien liikkeelle lähdöstä.

Irakin suurlähetystö rakennettiin Kulosaareen suomalais-irakilaisen kaupanteon mahtivuosina. Talo valmistui sopivasti Irakin itsenäisyyspäivä-juhliin vuonna 1980. Olin siellä minäkin! Rakennuksen arkkitehtuuri herätti kyllä suukopua. Arkkitehti oli irakilainen, mutta että Helsinkiin ja Kulosaareen? Kuka tuollaiselle antoi rakennusluvan? Asiaa kuitenkin pyöritti suurlähettiläs Mehdi Amash, räväkkä Suomen ystävä, runoilijakin, Saddamin entinen kaveri, mutta Irakista tänne Saddamin kilpailijana ”karkotettu”. Tänne hänet myös surmattiin, varmuuden vuoksi. Myrkkynuoli löysi tiensä.

Silloin kun juhlia vietettiin, Irakin armeija oli tunkeutumassa kohti itää. Tarkoituksena oli siirtää Shatt al -Arabin vesiväylää kulkeva raja ottomaanien aikaiseen paikkaan, joen itäiseen uomaan. Lisäksi piti saada öljyrikas Khuzestanin osaksi Irakia. (Saddamin eteneminen violetilla.) Saddamin pääkopassa lienee jo tuolloin ollut myös Kuwaitin palauttaminen Irakin yhteyteen. Britit olivat menneet antamaan Kuwaitille itsenäisyyden vuonna 1961. Siitä eivät irakilaiset pitäneet, olihan Kuwaitia hallittu jo ottomaaniaikaan Basrasta. Irakilaiset vielä syyttelivät 1970-luvulla kuwaitilaisia siitä, että ne poraavat öljyä vinoilla porausreijillä Irakin puolelta. Tämän muistan itse hyvin, sillä tuohon aikaan suunnittelimme Jahran kaupunkia Irakin rajan tuntumassa ja öljynporaussyytteet olivat kuumina. Kuvassa esiintyvät Irakin shia – alueet turkoosilla, sunni- ja ISIS alueet ovat vihreällä. Kurdit on väritetty sinisellä ja Syyrian ISIS punaisella. Tähän on päädytty. Klikkaile, jos haluat tietää lisää: http://graphics.thomsonreuters.com/14/airstrikes/index.html

Pieni historiakertaus 4000 vuoden ajalta
Kaksoisvirran maa on historiansa aikana ollut haluttua hallittavaa. Kaikki muistamme koulukirijoista assyrialaiset haarniskoineen ja sotaisine hiippalakkeineen.. Ninive oli heidän pääkaupunkinsa. Se sijaitsee Mosulissa. Tätä vanhaa Mesopotamiaa hallitsivat assyrialaiset kaksituhatta vuotta, aina Babylonian valtakuntaan saakka. Babylonian valtakausi alkoi noin 600 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Sitä kesti vain 100 vuotta. Sitten hallitsivat persialaiset 200 vuotta. Sitten kreikkalaiset ja roomalaiset olivatkin vallassa kokonaista 600 vuotta aikavälillä 330 eaa. - 363 jaa. Sitten tulivat persialaiset jälleen 300 vuodeksi.

Babylon sijaitsee Bagdadin eteläpuolella.. Babylon on tunnettu riippuvista puutarhoista. Ne olivat yksi maailman seitsemästä ihmeestä. Muistatko? Babylonissa oli jumalatar Ishtarin portti. Se on esitetty tuossa kuvassa. Ishtar taas oli jumalien rakastettu, rakkauden ja sodan jumalatar. Hän oli muuten kuolettava rakastajatar. Kumppani sai tempun jälkeen surmansa. Mutta sehän sopii hyvin sodan jumalatterelle.

Maailman seitsemän ihmettä: Gizan suuri pyramidi, Babylonin riippuvat puutarhat, Artemiin temppeli, Zeuksen kuvapatsas Olympiassa, Halikarnassoksen mausoleumi, Rodoksen kolossi ja Faroksen majakka.

Arabisaatio ja muslimisaatio
Arabisaatio ja muslimisaatio nykyisen Irakin alueella tapahtui vuoden 633 jälkeen. Profeetta Muhammad oli saanut Mekan vallattua vuonna 630. Parin vuoden päästä hän sitten kuoli eikä voinut nähdä maailmanvalloitustaan.  Arabimuslimien kalifaatti oli vallassa aina vuoteen 990 saakka. Tämän jälkeen valtaan tulivat turkkilaiset ja mongolit vaihtelevalla kokoonpanolla. Bagdadin loiston kausi oli päättynyt. Ottomaanit ottivat alueen komentoonsa vuonna 1534. Istanbulin sulttaanien valtakausi kesti lähes 400 vuotta, ensimmäiseen maailmansotaan 1917.  Silloin alkoi brittien kontrolloima monarkia, jota kesti vuoteen 1958. Minun ikäiseni muistavat jo hyvinkin uutisista tuon Irakin lähes verettömän vallankumouksen. Tosin kyllä kuningas Faisal II ja kruunuprinssi Abdul mukiloitiin ja hirtettiin. Heidän runneltuja ruumiitaan roikutettiin parvekkeilta ja kuljetettiin kaduilla kaiken kansan nähtävänä. Se oli ja tuli olemaan maan tapa. No, samaa tapaa sovelsivat mm. italialaiset oman diktaattorinsa Mussolinin suhteen. Että se siitä.

Kaksoisvirran maa on ollut hedelmällistä ja haluttua. Maailmanhistorian suuret vallat ovat sitä hellineet. Assyrialaisten jälkeen syntyi Babylon. Persialaisten pitkän valtakauden jälkeen roomalaiset liittivät maan imperiuminsa osaksi.  Profeetta Muhammedin oppien mukaan islamilainen kalifaatti suoritti maan arabisoinnin. Mongolit ja turkkilaiset ja erityisesti ottomaanit pitivät sitten aluetta hallussaan ensimmäiseen maailmansotaan saakka. Briteistä Irak itsenäistyi vuonna 1958.

Brittien vallan ja hashemitien kuningasvallan lopettajat poseeraavat iloisina vuonna 1958. Kuninkaalta ja kruununprinssiltä oli kaula venähtänyt. Samoin kävi jenkkien toimesta Saddam Husseinille vuonna 2006. Näistä kahdesta miehestä Abdul Salam Arif kuoli lento-onnettomuudessa sabotaasin uhrina vuonna 1966. Karel Qassim ammuttiin 1963. Myöhemmin presidentiksi valittiin Abdul Salamin veli Abdul Rahman. Hän onkin ainoa Irakin presidentti, joka onnistui kuolemaan luonnollisesti.

Mesopotamian valloittajien historiaa voit seurata tästä linkistä:

Saddamin sodat
Saddam Husseinin hallinto oli jatkuvan sotatilan hallintoa. Ensimmäisessä, vuonna 1980 alkaneessa kahdeksanvuotisessa sodassa sai surmansa tai vakavasti loukkaantui ehkä 1,5 miljoonaa ihmistä. Kahden päivän Kuwaitin valloituksessa vuonna 1991 surmansa saaneita ja vangittuja kuwaitilaisia oli 100000 henkeä. Pako Kuwaitissa vuonna 1992 aiheutti 100000 irakilaisen ja 1000 koalition jäsenen kuoleman. USA:n johtaman koalition hyökkäys Irakiin vuonna 2003 tuhosi Irakin infrastruktuurin, mutta se tuhosi myös 100000 irakilaista ihmistä. Koalition tappiot olivat hämmästyttävät: 1000 henkeä kuolleina tai loukkaantuneina. Sodan jälkitila johti ISIS -ryhmittymän nousuun. Yksi syy taustalla on etelän shia -enemmistön ja Saddamin johdolla valtaan tottuneen sunni-vähemmistön taistelu vallasta. Käynnissä olevan Saddamin jälkeisen ISIS - sekasorron uhrien määrä Irakin alueella lienee tuhansissa. Rauhattomuus pakottaa kuitenkin ihmisiä pakenemaan kotiseuduiltaan. Irakissa on noin 3,5 miljoonaa sisäistä pakolaista. Se on 10 % väestöstä. Irakin väestö kasvaa lähes miljoonalla hengellä vuodessa, joten tulijoita jatkossakin riittää jos ovat tullakseen. Nyt Irakista on pakolaisia lähtenyt liikkeelle naapurimaihin noin 0,5 miljoonaa henkeä. Suomeen on irakilaisia turvapaikanhakijoita tullut noin 13000 henkeä.  

Irakin etninen kartta osoittaa etelän vihreän olevan shia – aluetta. Pohjoisen keltainen on sunni – aluetta. Sinertävä alue on kurdien maita. ISIS toimii lähinnä keltaisilla alueilla. Oikea kuva kertoo ISIS – vaikutusalueen Irakissa ja Syyriassa. (Institute of War Studies)

Hyökkäys Kuwaitiin ja pako
Saddamin armeija hyökkäsi Kuwaitiin 2.8.1990. Kuwait vallattiin kahdessa päivässä. Tekosyynä taisi olla se että Kuwait vaati Irakia maksamaan takaisin Iranin sodan aikana lainaamansa 14 Mrd USD. Saddam piti oikeutettuna lainarahojen pitämistä korvauksena Kuwaitin ja Saudi-Arabian puolustamisesta ”Iranin aggressiota” vastaan. Todellisena tarkoituksena oli liittää Kuwait öljyineen jälleen Irakiin. Kuwaitissa vierastyöläisinä olleet sadattuhannet palestiinalaiset erehtyivät tukemaan Saddamia. Se johti sodan jälkeen karkottamiseen.

Tammikuussa 1991 USA:n johtama koalitio hyökkäsi sitten Kuwaitiin ja tuhosi ”kuoleman moottoritiellä” pakenevat miehitysjoukot.  Koalition joukkojen kokonaisvahvuus oli 1 miljoona henkeä. Heistä 700000 USA:sta. Ruotsi, Tanska ja Norja osallistuivat muutamalla sadalla miehellä koalitiorintamaan. Sotatoimet kestivät 2 kuukautta. Viiden kuukauden maanpaon jälkeen Kuwaitin Emiiri palasi takaisin maahansa. Työt voivat jatkua. Meidänkin työmme – mutta ontuen.

Palavat lähteet ja kuoleman moottoritie. Irakilaiset olivat lähtiessään sytyttäneet 600 öljylähdettä palamaan. Palavat lähteet olivat vaarassa synnyttää suuren ympäristökatastrofin. Kuoleman moottoritie oli tuhansille loppu ja katastrofi.

Hyökkäys Irakiin
USA:n johtama koalitio oli valmistautunut antamaan lopullisen opetuksen Saddam Husseinille ja hänen hallinnolleen. Viime tingassa annettiin mahdollisuus: Sota olisi voitu välttää jos Saddam poikineen olisi lähtenyt maasta. Määräaikaa ei kuitenkaan jaksettu odottaa. George W. Bush ja Tony Blair halusivat taiston tielle. Koalitiossa olivat NATO ja 36 maata. Mukana olivat naapurimaistamme Norja, Tanska ja Viro. Varsinaisessa hyökkäyksessä oli joukkoineen mukana USA:n lisäksi neljä valtiota: Yhtyneet kuningaskunnat, Espanja, Australia ja Puola. Tanskalaiset ja italialaiset osallistuivat pommituksiin. Kurdit tukivat taistelujoukoin koalitiota. Heidän avullaan muodostettiin pohjoinen rintama. Turkki, vaikkakin Naton jäsen, ei sallinut kuljetuksia tai joukkojen siirtoja maansa läpi. Aseissa oli taisteluun lähdettäessä arviolta 200000 sotilasta. Irakin armeijan vahvuus reserveineen arvioitiin tuohon nähden kaksin- tai kolminkertaiseksi. Hyökkäys alkoi maaliskuun 18 päivä ja sota oli voitettu vappuna 2003. Koalition joukoista varsinaisessa taistelussa kuoli vain 200 henkeä. Irakilaisia kuoli 30000 joista 10000 siviilejä.

Tuntuu siltä että etelän sorretut  shiat eivät suinkaan vastustaneet amerikkalaisten etenemistä tai ainakin odottivat innolla johtajansa kaatamista. Väitettiin amerikkalaisten lahjoneen shia-upseerit passiivisuuteen. Myöhemmin sitten miehityskauden aikana miehityshallinnon johtaja toi maahan 12 Mrd. USD. Käteistä rahaa tuotiin C 130 kuljetuskoneilla. Rahalähetykset painoivat 363 tonnia. C 130 kone pystyy kerralla kuljettamaan 20 tonnia seteleitä. Tarvittiin siis ainakin 20 koneellista täynnä seteleitä. Rahan käytöstä ei tullut tehdyksi kuitteja.  Paul Bremer, miehityshallinnon johtaja, sanoi häntä syytettäessä: ”Our top priority was to get the economy moving again. The first step was to get money into the hands of the Iraqi people as quickly as possible.” Pakkohan se on, että tällaisia rahoja vieläkin on jonkun hallussa. Olisiko niin että mekin niistä saamme osamme – näin jälkijättöisesti? Jos jaksat ja jos kiinnostaa ihmettele tätä merkillistä tarinaa ja sodankäyntiä klikkaamalla tuohon:
eidäm

Seteleitä puretaan Bagdadin kentällä. Kaikkiaan niitä lennettiin maahan miehitysaikana 12 miljardia dollaria.

Suomalaiset Irakissa

Irak oli suomalaisille mahdollisuuksien maa. Mutta moni meistä ja ystävistämme joutui sodan jalkoihin. Silloin kun suomalaiset siellä aloittelivat, ei ollut tietoa tulevista sodista. Uskottiin suurten öljytulojen riittävän stabilisoimaan muita valtapyrkimyksiä. Ajateltiin rahan valta riittäväksi tavoitteeksi. Näin ei lopuksi käynyt. Muut tavoitteet vallan suhteen johtivat maan täydelliseen katastrofiin. Tässä sopankeitossa ja sopan pohjaan palamisessa löytyy syyllisiä Irakista, mutta suurimmat syylliset taitavat löytyä tämän maan ulkopuolelta. Nyt olemme tuota sopan porinaa voimattomana seuraamassa. Pärskeet tuntuvat Tornion suunnalla ja valuvat kohti etelää. Mutta, mitä me siellä kaukana teimme? Siitä kerrotaan seuraavassa blogissa.

3 kommenttia:

  1. Voin vain ihailla kykyäsi tuottaa tuota asiatekstiä. Joko olet pitänyt mahtavan määrän muistiinpanoja tai sitten sinulla lienee dokumentteja. Hatun nosto sinulle! Terveellistä historian kertausta tavalliselle lehden lukijalle. Tuolta nyt hullulta alueelta on peräisin kuitenkin maapallomme vanhin sivistys. Jonnekin se katosi. Tervehdys, I

    VastaaPoista
  2. Vielä: ei olisi kannattanut Suomenkaan olla shaahin halveksijien joukossa. Keitä siellä olikaan mielenosoituksissa? I

    VastaaPoista
  3. Setä, oletko aikamme Kilroy? Onko maapallolla / mahdollisesti senkin ulko-/ ylä- / väli- tai takapuolella
    paikkaa, jota et olisi kolunnut fillarilla ja Ilman. KILROY WAS HERE! Jälleen on todettava että aika- ja paikkamatkasi
    (tällä kerralla Irakin suunnalla) tuo mieleen tuon sota-ajan Amerikan hengentuotteen, joka jo vuosia sitten
    korvautui muilla maailman matkaajilla.

    Muistan, kun minulla oli kunnia istua kanssasi Damaskuksessa saunassa ja ravintolassa ja kaupunkisuunnitteluviraston
    tiloissa, missä itämaisittain pukeutuneet naiset tarjosivat teetä ja paikallistietoutta. Tehtävänä oli hahmottaa yleiskaavaa tuolle
    itseään maailman vanhimmaksi kaupungiksi mainostavalle. Ei onnistunut, paikalliset tontinvaltaajat olivat jo rakentaneet
    tukkoon kaupunkia sivuavan moottoritien linjan.

    Yhtä ja toista muistaisin – tontinvaltaajat istuvat nykyisin paljon lähempänä puolueidensa virkoihin nimittäminä. Ja Kilroyn
    näköiskuva sijoitetaan yhteen niistä kymmenistä museoista, joilla Helsinki aikoo kävijöitä houkuttaa.

    Itämainen blogisi on aivan mahtava. Mukana olisi voinut olla yksi isompi kartta, se helpottaisi heikkenevää muistia.
    Kun noilla Syyriankin suunnilla vaihtuvat rajat kovin usein.

    Odotan jännityksellä seuraavaa hengentuotetta.
    Mattikoo

    VastaaPoista