Rakkaan
vaimoni Liisan kunniaksi tarjottiin perinteinen synttäri-illallinen. Kaikki
tapahtui niin kuin tapoihin kuuluu Kemiönsaarella Talkullassa heinäkuisena
iltana. Kesän vaihtelevista säistä johtuen navetan lato siivottiin
sisäruokailua varten. Säätiedotusta seurattiin kiihkeästi jo paria viikkoa
ennen juhlia. Juhlapäivälle oli tarjolla tarkasteluajankohdasta riippuen tihkusateita,
rankkasateita, ukkoskuuroja, puolipilvistä, täyspilvistä ja täysaurinkoa.
Lämpötiloja oli tarjolla haarukassa 15-21 C. Nämä ennusteet vaihtelivat
päivittäin, mutta ne vaihtelivat myös aamupäiväennusteessa,
iltapäiväennusteessa ja iltaennusteessa. Erityisen merkillepantavaa oli
sääennusteiden kirjo operaattorista riippuen. Lopuksi oli valittava käytettävä
operaattori ennusteen myönteisyyden mukaan. Toivorikkaimmaksi osoittautui itse
Ilmatieteenlaitos. Lato oli siivottu ja
sisäruokailuun varauduttiin. Juhlapäivän aamuna auringon lämpö ja valo
valtasivat ilmatilan. Ihme oli tapahtunut. Kaiken odotuksen jälkeen tapahtui
juuri se mitä kiihkeästi toivottiin, eikä se minkä varmuudella arveltiin
tulevan. Pitkä pöytä nurmikolla sai valkoiset liinat ja solakat kukkavaasit.
Keittiössä kävi kiihkeä misaus. Mestarikokki Teemu oli saanut apulaisikseen
siltainsinööri Antin, arkkitehtiylioppilas Matiaksen ja koululainen Eemelin. Valmistelu
oli huippuunsa koordinoitu operaatio. Väki valmistautui tulevaan nautintoon makuhermojaan
hersytellen.
Odottava tunnelma. Väki
parveilee. Lapset juoksevat. Makuhermot sirisevät. Taivaalla matkustaa majesteettisen
raskaita pilviä. Tuleeko sade? On kuitenkin lämmin. Sään haltijat päättivät
armahtaa meidät. Istuimme ulkona! Tässä kuvassa odotus väreilee ilmassa.
Mutta
ensin meillä oli yllätys. Tuija Kuoppamäki Westersin rivikylästä tuo meille
ihanan tuulahduksen keskiajan barokkimaailmasta. Hän aloittaa laulunsa navetan
parvella ja laskeutuu sieltä juhlallisen viehkeästi ladon raidalliseen valoon.
Hän laulaa Henry Purcellin Music for a While, oliko siinä kappaleessa Medusa? Drop, drop, putoilivat käärmeet
medusan päästä. Suudelma – Sweater than Roses, se on hänen toinen kappaleensa. Sitten
me, Italian ystävät saamme kuulla vielä kaksi laulua - Giulio Caccini: O, che
felice giorno ja Amarilli, mia bella. Vain lapset, jo imeväisiän ohittaneet,
ovat kyllin spontaaneja ryhtyäkseen ottamaan tanssiaskeleita laulujen tahtiin.
Meillä ei ole Tuijan laulua äänitettynä, joten tässä pari linkkiä molempien
säveltäjien teoksiin laulutähtinä Kathleen Battle ja Cecilia Bartolli.
Kathleen Battle: "Music for a
While"
Cecilia
Bartolli: ”Amarilli, mia bella”
Felice
giorno on totta, se lumosi meidät jo Tuijan laululla. olemme valmiita
siirtymään ruohikolle. Pitkä pöytä on
katettu.
Illallinen ruohikolla on katettu – aloitamme
Kohotamme
maljan päivän sankarittarelle! Ruokailu alkaa! Taivas huokailee raskaiden
pilvien ja sinen vaihdellessa. Ei sada! Voimme keskittyä ruokailuun kesäpäivän
illansuun jatkuvasti paranevissa tunnelmissa.
Perunoita ja muikunmätiä, rapeaa retiisiä ja
avokadoa, porkkanaa ja kuivattua oliivia. Ensimmäinen ruokalajimme vangitsee katseet ja hetken päästä
makuhermot. Tämän kesäinen ruokalaji maistuu todella kesältä. Sen kanssa
nautimme alkujuomana ollutta helmeilevää Collet Champagne Brut –kuohuviiniä.
Viini on kotoisin Ayn kylästä, Marnesta, Ghampagne-Ardenne maakunnasta.
Järjestyksessä
toisena nautittava ruokalaji oli naudanliha
carpaccio. Tuohan on juuri jotain mikä Italian matkoilla oli
suosikkiruokani. Suussa sulavan pehmeän lihan päällä tarkkanäköinen voi havaita
punasipulia, ketunleipiä ja sinapinsiemeniä, hunajasinappi antaa makuvivahteen.
Juomana oli burgundilainen Laroche Chablis 1er Cru Les Vaudevey 2015. Sanovat rypäleiden kypsyvän viileässä
laaksossa, aamunaikaisessa ja iltapäivän auringossa.
Haukea, kurkkua ja vihergazpachoa oli asetettu lautaselle viettelevän
kauniisti. Annos houkutteli ilta-auringon paikalle. Se houkutteli myös
ihastuksen huudahduksia. Makuhermot olivat valppaina yhtä lailla lapsilla kuin
vanhuksilla. Huomatkaa, meidän pöydässämme oli useita lapsia ja nuoria. Heille
maistuivat samat herkut kuin vanhuksillekin. No, viinejä lukuun ottamatta!
Tämän kalaherkun kanssa nautiskelimme rosé viiniä Bekaan laaksosta Libanonista,
Syyrian rajalta. Chateau Musar Rosé 2014 on viinin nimi. Maison Musar sijaitsee
Beirutin pohjoispuolella, mutta rypäleet kasvavat Bekaan laaksossa.
Ennen pääruokaa
näimme edessämme ihanan asetelman. Lautasella oli houkuttelevasti hehkuvaa punajuurta ja retiisin lehden
suojelemaa suussa sulavaa vuohenjuustoa.
Annos höystettiin Burgundin maakunnasta kotoisin olevalla Maison Louis Lateurin Côte de Beaune punaviinillä. Lapset joivat raikasta lähdevettä.
Voiko tämän jälkeen mikään tuntua enää miltään?
Oliko tämä sitten
pääruoka, vai oliko se vaatimattomasti vain yksi päänautinnoista. Naudan sisäfilettä, kesäinen salaatti ja
tryffeliperunavaahto, näin oli Teemu tämän nimennyt. Yleisessä
äänestyksessä nuorten kesken tämä ruokalaji sai – jälkiruoan lisäksi –
ykköspisteet. Liha – se oli lähes
uskomattoman samettisen pehmeätä ja hyvää. Salaatti ja raikas tryffeliperuna,
ne täydensivät makutoiveet ja täyttivät viimeisen vapaan kolon herkuttelijan
mahalaukussa. Aikuisten lisänautintona oli Viña Tondonia Reserva Tinto 2004. Riojan
Reservaa on kypsytetty kolme vuotta, ja vähintään vuosi siitä tammitynnyrissä.
Siitäkö sitten tuo tamminen maku?
Jälkiruokana saimme
nautiskella suklaata ja mansikkaa
mascarbonella ja mintunlehdillä höystettynä. Nyt päästiin lasten varsinaiseen
herkkuun. Mutta eivät näyttäneet vanhatkaan lautaselle jättäneen. Viininä oli Red
Leaf Vidal Icewine 2013. Emme ole yleensä makean viinin juojia, mutta tämä
kanadalainen keltaisen helmeilevä viini suoraan Niagaran putouksien kohinasta
kruunasi illallisen makunautinnon.
Viinit
ja maut suuressa roolissa
Niin, jouduitte
huomaamaan, että kokkimme oli nostanut viinit suureen rooliin. Tunnustan
teille: en ole mikään viininmaistelija. Olen itse asiassa täydellinen tuohisuu.
Yleensä ostan valkoviiniksi makoisaa italialaista Gewürztramineria Alppien juurelta. Punaviiniksi minulle hyvinkin
kelpaa Masin Campofiorin. Saattaa kyllä olla, että viikonloppuviininä
talvisaikaan tulee nautittua jokin Amarone. Niin, italialaisia ne ovat – se
johtuu sukulaisuussiteistä. Jotain väriä on aina tunnustettava.
Tästä viininmaistamisesta, toisten mielestä totisinta
totta, minun mielestäni jopa hieman huvittavia ovat nuo viinien makuvivahteet
joita asiantuntijat suurella innolla käyttävät. Kun nyt ilkeämielisesti haluan,
paljastaen tyhmyyteni, hieman noiden makuilmaisujen kanssa pelleillä, niin
kysynpä teiltä, osaisitteko nyt kohdistaa kerrankin nurinpäin kaikki nämä
seuraavassa kirjoittamani makuilmiöt noille äsken juoduille viineille? Ne ovat
juuri niitä makuja, joita myyjä sanoo heidän viineihinsä sisältyvän. Siis tässä
lista: hedelmäinen, mausteinen, kaneliomenainen, mesimarjainen, paahteinen,
keltaomenainen, karhunvatukkainen, marjainen, yrttinen, kirsikkainen,
viikunainen, karpaloinen, hunajameloninen, tanniininen ja tamminen. No, kun
tarkemmin ajattelee, kyllä se siltä tuntuu, että kaikkia noita makuja me
maistelimme. Ei kuitenkaan samasta lasista. On siis minullakin vielä vanhoilla
päivillä oppimista, jotta erottaisin tuon karhunvatukkaisen kirsikkaisesta tai
keltaomenaisen kaneliomenaisesta.
Kysyin sitten kuitenkin yksitoistavuotiaalta Antilta
karhunvatukan, karpalon ja kirsikan makueroja. Ne olivat hänelle päivän selviä.
Hän kuvasi yksityiskohtaisesti karhunvatukan kirpeyttä verrattuna karpaloon ja
kirsikkaan. Huomasin: ehkä olinkin väärässä! Anteeksi viininmaistajat, kai te
sitten todellakin erotatte näitä minulle vaikeasti löydettäviä makuelämyksiä. Luulin
tätä kaikkea vain kirpeän karvaaksi kaupallisuudeksi, mutta ehkä se onkin
nykymallin mukaista omenaista palvelumuotoilua – anteeksi, palvelumaistelua.
Viinivalikoima oli
maanmainio. Tuossa ne kaikki ovat Teemun valokuvassa. Suurena ja jyhkeänä
seisoo Collet Champagne Brut. Sillä aloitettiin. Hauen ja vihergazpachon
seurana ollut libanonilainen Chateau Musar Rosé 2014 erottuu ruusuisesta väristään. Burgundilaiset Cuvée Latour
2015 -pullot, esiintyvät paririvissä laatikon päällä soinnutettuaan punajuuren
ja vuohenjuuston makunautintoa. Taustalla Collet-pulloon nojailevat
espanjalaiset Viña Tondonia Reservat. Tuossa kuvassa ne ovat vielä
avaamattomina, mutta hetken päästä nautinnollisesti kurkkuun kaadettuina.
Ystävääni Eero Valjakkaa siteeratakseni: ”Viinissä maistui Espanjan punainen
maa!” Puinen laatikko kuuluu carpaccion kanssa nautitulle viinille: Laroche
Chablis 1er Cru Les Vaudevey 2015. Kaikki viinit olivat herkkiä ja hienoja. Kiitos
Teemu asiantuntemuksesta.
Muistoja Bekaan laaksosta
ja Niagaran putoukselta
Näin jälkeenpäin noiden kaikkien
viinien ajattelu ja muistelu tuntu yllättävän mielenkiintoiselta. Erityisesti ajattelen kahta noista viineistä. Teemun
tarjoama libanonilaisrosén rypäleet ovat kotoisin Bekaan
laaksosta. Se liittyy muistoihini Beirutin ja Damaskoksen välisellä tiellä.
Teemun tarjoilema Musar-viini ja muistojen Ksara-viini
Beirutin ja Damaskoksen väliseltä tieltä. Kuvassa on vihreällä Bekaan laakso,
jossa rypäleet kasvavat.
Ensimmäisen kerran kuljin taksilla tuon
tien 70-luvulla. Sittemmin kuljimme tietä työmatkoilla Pekka Rautimon kanssa Devecon
Oy:n vientihommien merkeissä. Tien varrella oli suomalaisille tuttu
viinitalo nimeltään Château Ksara. Minulla oli ilo tutustua Ksaran omistajaan.
Hän on nimeltään Zafer E. Chaoui. Hän oli Suomen kunniakonsuli Libanonissa.
Hänen viinitarhansa Beirutin ja Damaskoksen välisen tien varrella muistan
hyvin. Viinitalo on 160 vuotta vanha. Viinikellarien sanotaan periytyneen
roomalaisajalta. Olen myös silloin tällöin ostellut Alkosta heidän viiniään: Château
Ksara Reserve du Couvent 2014. Hieno viini ja vielä hienommat muistot libanonilaisten
kanssa tehdystä yhteistyöstä – ihanista ihmisistä. Olen tuosta toivorikkauden
ajasta ja toivottomuuden ajasta tehnyt myös blogin: http://penttimurole.blogspot.fi/2013/10/
(Siinä se on tuon arkistorimpsun perässä nimellä ”Arabikevät ja syksy”).
Toinen muistoja herättävä viini oli kotoisin Niagaran
putouksilta. Teimme Liisan kanssa junamatkan New Yorkista Torontoon. Matkalla
juna ylittää Niagara joen. Juuri silloin voi junan ikkunasta nähdä vilauksen valtaisasta
putouksesta kuohuineen. Kanadalaista viiniä maistellessa saattoi kuvitella kuulevansa
putouksen kohinan.
Vieraat ovat nousseet,
kuka saunan lämmitykseen, kuka keittiön siivoukseen, kuka tiskaukseen, kuka
lasten viihdyttämiseen, kuka pieneen lepohetkeen. Kaikilla on ihana tunne
eletystä ruokahetkestä. Kiitos menee mestarikokille, mutta myös hyville
syöjille. Kiitos!
(Kuva: Laura Honkasalo)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti