Nyt en tapaa
heitä
Olen yli 30 vuoden aikana tavannut heidät täällä Pakilan
pihalla. Vain kaksi kertaa on ollut poikkeus. Yksi kolari ja yksi muu
sairaalareissu. Kutsu on aina voimassa. Hupsista!
Nyt juuri Osmo Lappo kolisteli oven takana. Hän toi ruusun. Pidimme kyllä
kuuliaisesti turvavälin. Emme ryhtyneet kaulailemaan vanhojen muistojen
innoittamina. Mikä on tämän blogin tarkoitus? Onko tarkoitus ajaa jotain asiaa?
Ei ole mitään asiaa. Tuli vain mieleeni kysyä itseltäni mikä on juhlan tarkoitus.
Yleensä puhumme arjesta. Ministerit puhuvat hyvästä arjesta jonka he ovat
valmiita tarjoamaan kansalle, kunhan vain kansa ymmärtäisi heitä äänestää. Tuo
arjesta puhuminen on tullut todella maneeriksi. Miksi he eivät puhu juhlasta.
Nyt juhlan merkityksen tajuaa, kun ei tapahdu mitään. Taisi tuo emeritus-Osmokin
valitella juuri tätä tylsyyttä. Kun ei tapahdu mitään. Juhlan käsite kyllä
laajenee tällaisen vanhuksen mielessä. Juhlaa on kohtaaminen. Osmon kohtaaminen
oli yllätysjuhla.
Juhla, mikä se on?
Tekee mieli tarkistaa, että miten vanhan ajan sanakirjat
määrittelevät sanan JUHLA. No, ei sitä jaksa, mutta nykykieli sanoo juhlan
synonyymeja olevan bileet, pippalot, hipat tai bailut. Joku viisaampi sanoo sen
olevan ”sosiaalinen tapahtuma”. Tuo sana
onkin tullut viime aikoina oudon tutuksi, kun ministerit jatkuvasti puhuvat sosiaalisesta läheisyydestä. Sitä kun
pitäisi välttää. Miten niin ”sosiaalinen”? Meikäläisen kielikorvaan sosiaalinen
tarkoittaa jotenkin yhteiskunnallista. Minun mielestäni sosiaalista läheisyyttä
pitäisi nyt lisätä eli siis etäisyyttä vähentää, kun fyysistä etäisyyttä on
kasvatettava. Sosiaalidemokraatti on jotain muuta kuin vain demokraatti.
Kansandemokraatti yritti olla vielä lähempänä työkansaa, kun taas
kansallissosialisti halusi sosialisoida itselleen kansallistunteen ja siinä
samassa ihmiset, ja onnistuikin.
Aika muuttaa asioita. Ryysyrannan solisaliratti Riikka
Romppanen jutkutti punaiseen viivaan tällaisen sanoman: "Jutkutan minä punaisen viivan, oikein paksun ja sakian. Saapi
Venähen keisari nähä, miten Suomen akan sappi paisuu, kun on leipä laiha."
Ilmari
Kianto, Punainen viiva, Otava, 1909. Sanna Marinilla on samat
huolet, hävittäjät pitää tilata Venähän keisarin vuoksi ja laiha leipä uhkaa
hänen kansaansa.
Miksi muuten sosiaalinen media on nimeltään sosiaalinen
media? Sana sosiaalinen tulee tietysti latinasta, niin kuin meidän kaikki
sanamme, socii tarkoitti
liittolaisia. Sosiaalisen median tulisi siis olla jotenkin liittolaisten
mediaa. Sitä se ei ole. Se on temmellyskenttä. Juhlimiseen tuo liittolaisuus sopii. Kukapa
nyt vihollisten kanssa juhlisi. Arjessa joudumme kohtaamaan sekä ystävät että
viholliset. Olisiko nyt siis sovittava, että pienennetään pysyvästi sosiaalista
etäisyyttä, kasvatetaan toistaiseksi fyysistä etäisyyttä, ja yritetään saada
kaikki liittolaisiksi, jotta voimme juhlia yhdessä.
No, mennään
vappulounaalle
Lapsilta kun kysytään juhlimisesta he muistavat mitä
syötiin. Syöminen on juhlan aihe. Virolaisilla juhla on pidu. Pidot ne pitää
olla. Tai onko se sittenkin yhdessäolosta johtuvaa juhlaa? Näin vanhemmiten
syöminen on tullut tärkeämmäksi. Hyvä syöminen. Bilettäminen on jäänyt
vähemmälle. Tämän vapun juhlinta keskittyikin syömiseen. Koronahenkeen söimme
vappulounaan kotona kahdestaan. Vapunaattona meillä oli Eemelin 17 v
kotikeittiön mainiot tuotteet. Ne olivat valmiina annoksiksi koottuina ja
lämmin ruoka lämpimänä. Nuori tekijä oli onnistunut annoksissaan tavanomaisen
mainiosti. Annoksina oli endliivejä portobellotäytteellä ja tillimajoneesilla,
avokadoparsa gazpacho, mustekalaa sekä mahtava sisäfilepihvi
juurespaistoksella.
Vappupäivänä oli Teemun @purediningofficial –vappulounas.
Nyt oli kokenut mestari asialla. Tuotteet tulivat kotiovelle monissa purkeissa
ja tötteröissä. Ne oli itse valmistettava ja koottava annoksiksi. Keittiön alkutervehdyksinä oli kaksi annosta:
lohipastrami ja sillikaviaari. Kaikkiin ruokalajeihin liittyi tarkka seloste
toimintatavasta. Tässä nyt esimerkkinä nyt miten tuo ihanan makuinen
sillikaviaari piti valmistaa: ”Leikkaa
saaristoleipä ohuiksi siivuiksi. Leikkaa leivän siivusta noin 5x5 cm kokoinen
neliö. Pursota creme fraiche leivän päälle, ja nosta sillikaviaari leivän
päälle. Koristele ruohosipulilla.”
Alkuruokana
oli käsin kuorittuja katkarapuja sekä valkoista ja vihreää parsaa ja toisena alkuruokana kotimaisia uuden
sadon perunoita sekä muikunmätiä. Mahtava tuo perunankeiton ohje: ”Kiehauta suolalla maustettu perunoiden keitinvesi.
Keitinvedessä tulee olla sen verran suolaa, että se maistuu merivedeltä. Lisää
muutama tillin oksa keitinveteen sekä perunat ja keitä 12 minuuttia. Kaada
keitinvesi pois. Peitä perunat ja keitinliemen tillit talouspaperilla ja anna
vetäytyä kannen alla 10 minuuttia avaamatta kantta välillä. Poista keitinliemen
tilli. lisää perunoiden päälle hieman voita ja tuoretta tilliä ja sekoita
perunat varovaisesti. Nosta perunat tarjoiluastiaan ja viimeistele annos
muikunmädillä. Raasta päälle vielä kuivattua keltuaista ja koristele annos
pienillä tuoreilla tillin latvoilla.”
Sitten seurasi pääruoka: Yli yön haudutettua karitsan niskaa,
tryffeliperunamuusia, broccolineja ja punaviinikastiketta. Miten se liha voikin
olla niin hyvää ja mureata. Tuoteselosteessa oli tarkka kuvaus raaka-aineista: karitsan
niska, laktoositon voi, kerma ja maito, tryffeliöljy, porkkana, sipuli,
palsternakka, punaviini, broccolini, cashew. Jälkiruokana oli raparperivalkosuklaamoussea, marinoitua raparperia
ja munkki. Ja vielä kaiken kukkuraksi Petit
four, joka sisälsi raparperi financierin ja suklaakakun, kaksi palaa
kumpaakin. Ateria oli mahtava, emme olleet yksinäisiä, meitä oli kaksi.
Halataan kuitenkin!
Mutta merkillistä silti, söimme vappulounasta kahdestaan.
Juuri nyt olisi pitänyt laulun raikua pihalla. Lippukin liehuu salossa. Piha on
kuitenkin tyhjä. Vain yksinäinen rusakko siellä könkköilee. Jos tämä vielä
jatkuu ensi vappuna, silloin on tehtävä erikoisjärjestely. Oleskelurinkuloita pihalle sopivin
etäisyyksin, koronatestatut nuoret miehet ruokaa ja juomaa tarjoilemaan,
vieraiden vaihto aina tunnin välein, ettei maksimihenkilömäärä ylity. Niin mitä
luulet? Onko tämä uusi normaali, niin kuin nykyään kuuluu sanoa.
Ratkaisematta jäi tänä vappuna monia asioita. Jopa niin
tärkeitä kuin tuo sosiaalinen läheisyys. Siis tarkkaan sanottuna se sallittu
etäisyys. Aivan eri asia on sitten tuo fyysinen läheisyys. Näin vanhalla siinä
rupeaa olemaan merkillisiä rajoitteita. Joten on keskityttävä syömiseen ja
juomiseen. No, halataan nyt kuitenkin!
Hieno Vappu teillä! Halit kuitenkin.
VastaaPoistaJatkuvat kiitokset korkeatasoisista blogeistasi. Osmo Lapolle terveiset myös. Hän on merkinnyt paljon ammatilliselle kehitykselleni. HT
VastaaPoista