maanantai 10. maaliskuuta 2014

Johtajuus, rakennusvienti, infra ja muuntojousto – siinä päivän sanat!

Rakentajien superpäivä alkaa luennolla
Maaliskuun 4.päivä muodostui varsinaiseksi rakentajien superpäiväksi. Tai ainakin minun osaltani siitä tuli sellainen. Ensin aamulla olin pitämässä luentoa Pirjo Honkaniemen ohjastamassa Kiinteistöalan Koulutussäätiön valmennusohjelmassa nimeltään: YHDYSKUNTAKEHITTÄMISEN JOHTAJA – RAKENNETUN YMPÄRISTÖN TEKIJÄ (YHJ). On suuri kunnia kun tällainen eläkeukko kutsutaan luennoimaan nykyjohtajille. Puhuin näköalattomuudesta. Siihen olin saanut aiheen kun olin kysellyt tuttavilta rakennusalan tunnelmia. Puhuin myös vanhoista teemoistani: laajennetusta MAL-alueesta, hankintamenetelmien vaikutuksesta suunnitteluun sekä rakennusalan ja erityisesti suunnittelun viennistä.  Tuo viennistä puhuminen sopikin hyvin päivän teemaan, sillä seuraava supertiistain tilaisuus olikin Rakennusinsinööriliiton vientikirjan julkistamistilaisuus.
   


Minun vakioteemakseni viimeaikojen tilaisuuksissa on tullut Helsingin seudun MAL-alueen eli 14 kunnan alueen rajaus. Puhutaan verkostokaupungista – minä olen halunnut väittää, että verkostokaupungin (tai metropolialueen) kilpailukyvylle olisi hyötyä, jos siihen kuuluisivat varsinaisen työssäkäyntialueen oikeat kaupungit kuten Lohja, Hämeenlinna, Lahti, Porvoo ja Loviisa.

Vientikirjat yksi ja kaksi
Vientikirja kaksi julkaistiin Säätytalolla samana päivänä. Tilaisuuteen oli saapunut väkeä tuvan täydeltä. Se tuntui hienolta. Minulla on vientikirjojen suhteen hieman nostalgiaa. Muistelen lentomatkaa Helsingistä Ammaniin. Se tapahtui tapaninpäivänä vuonna 1980. Koneessa istui Bagdadiin menijöitä: Kauko Rastas, Harri Hintikka, Pentti Säynevirta, Matti Suvanto, Antero Kallio ja Harry Lindström. Harry oli omien sanojensa mukaan IRCO:n johtokunnan salkunkantajana. Harryltä oli joulu mennyt hallituksen viisumien hankinnassa. IRCO oli taas tuo Bagdadin kongressipalatsi, jota rakennettiin Saddam Husseinille. Minä olin myös menossa samalla koneella Ammaniin ja sieltä edelleen taksilla Bagdadiin. Ykkösluokassa komeasti lennettiin ja Gin Tonicia maisteltiin. No tuttuja miehiä nuo kaikki olivat, mutta minun kohteenani ei kuitenkaan ollut kongressipalatsi, vaikka siihen ulkoista kunnallistekniikkaa tehtiinkin. Minä menin tapaamaan kaupungin naispuolista kaupungininsinööriä. Näin naisten päivän kunniaksi vielä sanon, että sekä Libyan Tripolin, että Irakin Bagdadin kaupungininsinööreinä oli tuolloin nainen. Eivätkä mitä tahansa naisia, tekniikan tohtoreita ja sit(t)en myös muodolliselta pätevyydeltään huippuluokkaa. Tämä ei ole kuitenkaan vain nykypäivää, että naiset hallitsivat beduiinimiehiä - jo historian havinassa näin tapahtui. Siitä kertoi arabian kävijä Georg August Wallin 1840-luvun lopulta – muuten ajalta juuri ennen Krimin sotaa. Jos sodassa havaitaan analogioita nykypäivään, niin miksei sitten Wallinin jutuissa?

Naiset hallitsivat pensaspartoja
Naisten asema kiinnostaa Wallinia, hän sanailee näin kirjassaan: "Muuten on huomautettava, että naiset aavikolla (vähemmän kuitenkin kuin kaupungeissa) pitävät miehiä ankaran tohvelivallan alla, niin mahdottomalta kuin se tuntuukin katsoen siihen surkeaan asemaan, jossa he yleensä ovat itämailla. Mutta nainen on kaikkialla maailmassa samanlainen, ero riippuu enimmäkseen miehistä, joiden on pidettävä heitä ohjaksissa. Itämaiden miehet, jotka useinkin ovat sielultaan heikkoja, kykenevät vain vähäisessä määrässä saamaan henkistä valtaa naisiin, vaan nämä, vaikka ovatkin suljettuja harim-vankilaansa, usein johtavat pensaspartaisten miestensä toimia." Näin siis nykymaailmassakin erityisesti isoäidit johtavat oraakkelimaisesti poikiensa ja pojanpoikiensa toimia. Pitäisi kai kysyä Putinilta tai Assadilta – miten on laita? Painaako naisten sana?
  


Tämä kuva näyttää eräitä suomalaisten rakentajien ja suunnittelijoiden kohteita Lähi-Idässä. Samassa kuvassa on nähtävissä professori Georg August Wallinin 1840-luvun matkat värillisillä viivoilla piirrettyinä. Hänen matkareittiensä varrelta mainitaan monelle tututuksi tulleita rakennus- ja suunnitteluviennin kohteita: Bagdad, Mosul, Riyadh, Jeddah, Dammam, Medina, Teheran, Damaskos, Latakia, Amman ja monia muita. Tätä historiaa voit lukea tarkemmin blogistani: http://penttimurole.blogspot.fi/2013/03/wallin-arabien-mailla.html

Palataan kirjaan yksi: RIL 150 Rakennusvienti
Idea kirjasta syntyi siis ykkösluokan mukavilla takapenkeillä matkalla Frankfurtista Ammaniin. Harryn kanssa tartuimme sitten kotona asiaan. Kirjan vastaavaksi toimittajaksi tuli TkL Kari Sipilä. Tauno Mäkinen oli toimituskunnan kova hahmo. Kirjan teksti kirjoitettiin pääosin rilliläisten toimesta. Kirjoittajia oli 70 henkeä – laaja henkäys! Kirja ei ollut luonteeltaan muistelukirja, se oli luonteeltaan viennin ”opaskirja” tai käsikirja.  Vientiä pidettiin rakennusalan elintärkeänä toimintana. Vientiä piti harjoittaa sekä kaupallisena rakennusvientinä, että kehitysyhteistyövientinä.

Itse kirjoittelin tuolloin: "Metsäsissit nousivat öljykriisin keskeltä ja heitä vietiin vientiin. Öljykriisi toi energiakysymykset. Kattonopeus pudotti ajamisen hurman. Poliitikot ottivat insinöörijohtajien tehtävät. Kaikki oli politiikkaa. Kotimaassa haasteelliset työt tuntuivat loppuvan. Opiskelijaa hirvitti. Nyt insinöörejä vietiin vientiin. Vuosisadan alussa suomalainen insinööri oli maailmankansalainen. Hän opiskeli saksaksi ja puhui venäjää. Vientiajan alkaessa suomalainen insinööri oli ummikko. Parhaasta päästä hän oli demari tai taistolainen. Tahto synnytti synergian, riskit unohdettiin. Alkoi kulttuurien, kommunikaation ja työtapojen opiskelu. Suomalaiset metsäsissit valloittivat rentoudellaan, rehellisyydellään ja tekniikallaan. Suunnittelijalle ja rakentajalle nämä ajat ovat nyt ohi. Muistoja Lagosista, Jeddasta, Bagdadista, Kostamuksesta, Norilskista, Teheranista, Hanoista, Addis Abebasta, Tripolista, Colombosta ja Nairobista."  

Kirjan suunnitteluvientiä koskevaan lukuun olin kirjoittanut tällaiset loppukaneetit: ”Ongelmista huolimatta suomalainen suunnittelija omaa hyvän peruskoulutuksen ja peräänantamattoman luonteen. Näiden avulla hänellä on hyvät edellytykset kehittyä merkittäväksi tekijäksi kansainvälisessä suunnittelussa.  Tällainen menestys edellyttää kuitenkin entistä paljon enemmän työtä, opiskelua ja työtä.”

Surullista, että se työ ja opiskelu jäivät tekemättä. Jäljelle jäi vain muistelu!
Rakennusviennin käsikirja vuodelta 1984  ja ”Rakentajat maailmalla” -muistelukirja vuodelta 2014. Siihenkö 30 vuoteen se sitten mahtuu?

Kirjassa kaksi muistellaan rakentajia maailmalla
Mitä sanoinkaan: ”rehellisyydellä!” Rakennuslehden Seppo Mölsä kirjoittaa suorastaan hekumallisen innostuneena viennin ”mädännäisyydestä”. Hän ei keksi juttuja, nehän tulevat tämän kakkoskirjan sivuilta. Tarinasta saa sen kuvan, että vienti oli pelkkää lahjontaa. Se ei ollut sitä! Se oli ihmissuhteita ja tekniikkaa. Se oli innovaatiota ja kulttuuria. Se oli suomalaisuutta parhaimmillaan. Siinä ei katsottu vastapuolta nenänvartta pitkin. Seisottiin samalla korkeudella. Tästä seurasi luottamusta ja uutta bisnestä.

Kirjasta kaksi on tullut myös muita toruja. Joku asia tai jokin ihminen on unohtunut. Totta! Unohdettuja on monia. Erityisesti ne tuhannet suomalaiset mesut ja duunarit. Heistä puhutaan aika vähän. Juodaanpa lasillinen heidän kunniakseen.

Hienoa, että tuo kirja on nyt olemassa. Kiitokset RIL-senioreille ja muille touhussa mukana olleille, sekä tietysti kymmenille haastatelluille ja kirjan kirjoittajille. Erityisen kiitoksen ansainnevat tämän kirjan rahoittajat. Kuulemani mukaan kysymyksessä ei ollut aivan ilmainen projekti.

Superpäivä jatkuu – nyt infrajohtamisen tulevaisuuspäivään
Säätytalolta siirtyminen Vanhaan Satamaan oli ketterää. Siellä rullasivat jokavuotiset INFRA 2014 -tapahtumat. Infrapäivien hienous on se, että siellä näkee kaikki vanhat kaverit. Niin nytkin. Erityisenä teemana puhuttiin ITS -asioista sekä älyliikenteestä, lisäksi puhuttiin vastuullisuudesta, toimintatavoista ja tietomalleista. Hieman läheltä vientiaiheita liippasi teemailtapäivä Suomen arktisesta roolista. Aiheen valinta oli hyvä, mutta esitelmät eivät antaneet toivottua kipinää. Suullinen esittäminen on hieman kuin näytelmää. Siinä tarvitaan karismaa.

Rakkaat kongressijärjestäjät, suullisesti esitettynä ei ole mitään järkeä kuunnella sisältä lukua. Jos tämä on pelättävissä, jakakaa esitys netissä, tikulla tai painettuna.  Suuri pettymys oli ministerin puuttuminen esitelmöitsijöiden joukosta. Hänelle oli kuulemma ilmoitettu, ettei ohjelmaan sovellu hänen ilmoitettua myöhempi esitysaikansa. Miksi ei? Olisiko siinä menetetty jotain? Tulin paikalle kuunnellakseni tuota Kyllöstä. Hän on nimittäin paljon haltija! Hän on myös hanakka sanomaan! Sitä karismaa… Olipa paikalla myös ystäväni Jussi Tervala, virkeänä ja sanavalmiina. Olisivat panneet Kyllösen ja Tervalan keskustelemaan – olisi saatu kunnon strategioita ja ilmaan sähköä!

Ja neljänteen paikkaan, kuuntelemaan muuntojouston saloista
Muuntojousto on sanana erityisen mielenkiintoisen tuntuinen. Elämme muutosyhteiskunnassa ja kaipaamme joustavia malleja tulevaisuutemme mahdollistamiseksi. Entisajan rakentaminen tarjosi muuntojoustavaa rakennuskantaa. Ainakin me vanhemmat muistamme kuinka Helsingin niemi vastaanotti konttoristumisen äkillisen sysäyksen. Kirjoitin kirjaani: ”Konttoristuminen oli ajan sana. Keskustan vanhat asuintalot muutettiin toimistoiksi ja konttoreiksi. Arkkitehtitoimistot, muiden ohella, valtasivat vanhoja patriisiasuntoja. Kaakeliuunit purettiin ja kipsiset kattokoristeet piilotettiin alaslaskettujen kattojen taakse. Moderni aika ei kunnioittanut vanhaa. Elettiin uuden ajan alkua. Taas kerran!”
Alhaalta ylös vai ylhäältä alas, Aija Staffans pohtii.

Olemme myös nähneet kuinka teollisuustalot ja konepajat ensin muuttuivat toimistoiksi ja sittemmin asunnoiksi. Vanhassa rakennuskannassa on ilmeistä muuntojoustoa. Uudemmassa kannassa erityisesti talotekniikka sitoo. Myös rakennetekniikka on joustamatonta. Mitoitus kiristää. Rakennustiedon järjestämässä keskustelutilaisuudessa oli neljä luennoitsijaa: yliarkkitehti Harri Hakaste, arkkitehti Ulpu Tiuri, tutkija-arkkitehti Aija Staffans sekä DI Aimo Hämäläinen. Esitykset olivat asiallisia. Mitään suurta clouta ei kuitenkaan kehittynyt. Minua jäi erityisesti ajatteluttamaan kaksi asia:

Meillä on valtavasti ohjelmoituja tiloja joiden ajallinen käyttö on hyvin rajoitettu. Ajatelkaamme työpaikkaruokaloita keittiöineen, rakennuskohtaisia kuntoilutiloja, koulujen jumppasaleja ja juhlasaleja – niin lisää keksii kun hieman miettii. Nämä mitoitukset lähtevät jo asemakaavasta ja erilaisten käyttötarkoitusten ”omavaraisuudesta”. Uusista kaupunginosista puhuttaessa lasketaan yleensä vain asuntokerrosalan tarvetta. Oikeassa kaupungissa muista tiloista tulee asuntokerrosalan päälle 80 %.Kaupunkien kerrosalasta asunnot ovat noin 60 %. Muuhun kerrosalaan, eli tuohon 40 %:iin sisältyy suuri muuntojouston mahdollisuus.

Talotekniikka on useimmiten keskitettyä, se on toimintavarmin ja taloudellisin tapa hoitaa juttu. Mutta mitä tapahtuu kun käyttötarkoitus muuttuu? Muuntojousto on heikko. Kun kuuntelin Aimo Hämäläisen mielenkiintoista esitystä Biomedicumin talotekniikkaratkaisuista ontelolaattoja hyväksi käyttäen tuli mieleeni vientihommissa usein esiintynyt kommentti: Emme halua keskitettyä ilmanvaihto- ja lämmitysratkaisua, kaikki on halvempaa ja huollon kannalta yksinkertaisempaa jos käytämme asunto- tai toimitilakohtaista ”split unit” systeemiä. Niin siis mitä tuli mieleeni? No mieleeni tuli, että asuintaloissa (kerrostaloissakin) kuhunkin asuntoon tulee oma asuntokohtainen lämpöpumppupohjainen järjestelmäpaketti. Ehkä syntyy riippumattomia ”sisäkiertoisia” rakennuksia. No höpö, höpö, ei nyt aivan, mutta osittain! Muuntojoustosta pitäisi puhua enemmän ja sitä pitäisi tutkia enemmän!


Tähän se sitten päättyi rakentajien supertiistai!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti