lauantai 30. maaliskuuta 2013

Pia Salmi - valon nainen ja Myllysilta

Lontoossa jaettiin viime viikolla valaistussuunnittelun palkintoja. Kyseessä on kansainvälinen valaistusalan markkinointi- ja suunnittelijasysteemi, joka käyttää nimeä Illumni Infinity. Kilpailut käsittävät koko maailman ja palkintoja jaetaan maanosittain. Nyt maaliskuussa jaettiin Lontoossa Euroopan palkinnot 2012. Jakopaikkana oli ‘The Deck’, National Theatre, Southbank, komeasti valaistu sekin. Kilpailuehdotusten tulee olla toteutettuja kohteita ja sellainenhan Pialla oli parhaasta päästä: Turun Myllysilta. Ulkotilojen sarjassa Pian projekti sai hopeaa.

Ennen ja nyt, ennen silta kuvattiin päivänvalossa, nyt Pian valossa

Innovatiivinen ja ennenäkemätön
Tuomaristo kehuu Myllysillan valaistusta innovatiiviseksi ja ennennäkemättömäksi. Olihan siinä loistava idea suunnata valo veden kautta siltaan. Valaisimet Myllysillan sillan rakenteissa ovat luontevassa paikassa. Useinhan siltoja valaistaan valaisinviritelmillä – tässä ei viritelmiä tarvittu. Vedenpinnan etäisyys sillan rakenteista on pieni ja tämä tarjoaa uudenlaisen valaistusratkaisun. Arvostelussa korostetaan sillan asemaa osana arvokasta kulttuurihistoriallista jokimiljöötä ja kaupunkikeskustaa.

Aurajoesta on tullut osa turkulaisten juhlaympäristöä
Tällä hetkellä Aurajoki onkin onnellisella ja toimivalla tavalla osa turkulaisten ”juhlaympäristöä”. Ajat ovat muuttuneet. Muistelen pääsisäisenviettoa ja vapunviettoa sukulaisissa Turussa 60-luvulla. Silloin turkulaiset tuskin muistivat kaupungin keskustassa olevaa jokea. Se oli alennustilassa - silloin.
Arvostelu kehuu vielä valon väriä ja voimakkuutta suhteessa ympäristön valaistukseen. Ja valon värähteleviä heijastuksia sillan pinnassa, jury sanoo että veden kautta kiiltävään teräspintaan heijastettu valo on suunniteltu taitavasti. Siltainsinöörit ovatkin onnistuneet sileän, kiiltävän teräspinnan luomisessa. Tuo on asia, jota eniten pelkäsin. Ajattelin etukäteen sillan pintoja toisintona esimerkiksi Helsingin Ruoholahdessa sijaitsevan keskustan huoltotunnelin sisäänajotunnelin kupruilevista pelleistä tai junien kuprukyljistä. Nyt oli kuitenkin vältetty vetelevät hitsatut rakenteet. Onnittelut insinööreille ja rakentajille, sillan pääsuunnittelija oli DI Sami Niemelä WSP:ltä ja pääurakoitsijana oli Insinööritoimisto Seppo Rantala Oy. Mielenkiintoa lisää se, että sillan sinänsä perinteiset teräksiset rakennusosat valmistettiin STX-telakalla ja sillan rakenneosat uitettiin paikalleen. Turun kiinteistöliikelaitos hoiti tilaustehtävänsä ja valvontatyön mallikkaasti.

”Minä ja pojat, Kalle Nikula, Tom Schneider ja Sami Niemelä”, sanoo Pia Salmi palkintolimppu kädessään. Kuvasta puuttuu sähkösuunnittelija Juha Nurminen.

Sarkastinenkin heltyy
Tuomaristo koki, että valaistusratkaisu tulee olemaan kiinnostuksen kohde kaupunkilaisille ja vierailijoille ja että siltakokonaisuudessa on potentiaalia uudeksi Turun maamerkiksi. No tämähän on tietysti tuomaristolta jälkijättöistä, sillä tuohan tapahtui jo viime kesänä. Tuolloin entinen maamerkki vaihtui toiseksi. Siltaan sijoitettu karnevaalitunnelma on uutta Suomessa. Se on myös uutta maailmassa. Siltoja on totuttu pitämään pysyvyyden ja yhdistämisen vertauskuvana. Rakenteiden luoma jännitys luo sillan kauneuden. Turussa on koettu surullinen prosessi, jossa rakenteet sortuvat, kun perinteisellä tavalla kaunis siltakaunotar murenee muistoiksi. Mutta, sarkastinenkin heltyy. Sillalla on ennen vanhaan pidetty kylätansseja. Turku on saanut hienon sillan ja sillan valaistussuunnittelijat ovat saaneet ansaitun palkinnon.

Myllysilta sinisessä iltapuvussa.

Jos vielä haluat katsoa heijastuksia lumesta klikkaa tuosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti