Saimme
ystävältä tattihälytyksen. Hän oli mennyt lähimetsään ja kompastunut ihaniin
herkkutatteihin. Palo syttyi sielussa. Herkkutatit ovat sentään parasta mitä
metsämme tarjoaa. Ainoa ongelma on matojen määrä. Liisa ei suostu matoisia
keräämään ja kuivaamaan, vaikka yritänkin väittää Italian kaupoissa kuivattujen
herkkutatin siivujen olevan matojen reikiä täynnä. Madot ovat sittemmin
kuolleet eikä niitä näy kuivatussa sienessä. Tämä selitys ei kelpaa. Tattien on
oltava ehdottomasti madottomia – kauneudesta ja täydellisestä muodosta
riippumatta. Syöksymme siis ensimmäisessä mahdollisessa tilaisuudessa (sähkö-) autoon
ja matkaamme tutuille sienimaille.
Tässä se on, sienimetsä
ensikatsannossa. Heti tieltä poikettua löytyy erinomaisen kauniita
limanuljaskoja. Ne pääsevät korin pohjalle. Ja sinne jäävät unohduksiin, sillä
nyt alkavat tattitalkoot. Runsaassa tunnissa tuo kuusimetsä tarjoaa yhden
talouden vuoden tatit.
Mies ihmettelee. Kaikki tatit ovat
täysin madottomia. Ajoitus oli onnistunut, sillä yleensä madot ovat paikalla välittömästi
sienten noustua. Nyt me kerkisimme ennen matoja!
Kuivausta
ja pakastusta
Sienten
kuivauksesta ja/tai pakastamisesta päästään nopeasti yksimielisyyteen.
Taloudessa oleva kengänkuivaajasta rakennettu kuivuri ei pysty huolehtimaan
kuin pienestä osasta sienipaljoutta. On otettava sauna avuksi. Oma saunaan meno
saa väistyä. Lisäksi pannaan wokkipannut hellalle porisemaan ja kaksi kolmasosaa
sadosta valmistetaan pakastusta varten.
Nämä ihanuudet ovat matkalla
saunan lauteille hyttysverkosta viritetyille kehyksille aseteltuna. Pari
pesällistä ja yksi yö niin kuivaus on valmis. Voipaperille asteltuina sienet
tuppaavat kuivuessaan takertumaan kiinni. Rapean kuivat herkut voi panna
lasipurkkiin talvea odottamaan. Varokaa, väärässä paikassa ne imevät kuivattuina
kosteutta kuin sienet!
Ystävämme Arin rakentama
suurtehokuivuri kuivaa kyllä hyvin kauniisti yhden kopallisen, mutta
suursaaliin kanssa on otettava sauna käyttöön. Kuivuri on muuten erinomainen,
siinä sopivan lämmintä ilmaa tulee kenkäkuivurista. Siinä missä voi sulaa,
siinä nahka palaa, sanoi vanha kansa - sama koskee myös sieniä (ainakin
melkein).
Kuivattujen tattien kauneutta. Niin se on totta. Nautinto syntyy
myös sienten pelkästä näkemisestä talven tuiskuilla.
Nämä ihanuudet porisevat hellan
levyllä ja kosteus poistuu pakastamista varten. Satoa riitti yli kaksikymmentä
pannullista – yksi pannullinen per pakastinrasia. On myös suoran pakastuksen
menetelmä – sitä emme osaa. Kertokaa jos se on parempi.
Nyt kansalaiset herkkumetsään.
Tämäkin kaunotar täyttää koko oviaukon.
Upea saalis sinulla. Minun tattini ovat täysin madottomia. Yhdessäkään ei löytynyt. Minulla on tapana ottaa pois pillit heltan alta. Pillien sisällä voi olla matoja. Käytätkö myös jalat? I
VastaaPoistaHei jalat ja pillit käytetään, pilleissä on eniten vitamiineja, tiedä häntä säilyvätkö kuivauksessa, tietääkö joku?
VastaaPoistaKiitos tiedosta. Pillit eivät vaan ole kovin houkuttelevan näköisiä. Jalkoja olen oppinut syömään. I
PoistaSyksy on ihanaa satoaikaa. Marjoja ja sieniä, siis ilmaista nautittavaa saatavilla runsaasti. Itse palasin juuri Polvijärveltä, "tattikuningas" Dalla Vallen seudulta ja koin, että nyt on myös moniin vuosiin hyvä haperosato. Rouskut antavat vielä odottaa. T. M3 eläkeläinen
VastaaPoistaMiten Pena käytät kuivatut tatit. Murskaatko vai liotatko vedessä ja paistat sitten? I
VastaaPoistaHei, Liisa se meillä on kokkina, vastauksena kysymykseen: "Molempi parempi."
PoistaKiitos tiedosta, Pena ja terveiset Liisalle. Sain tänään n. 10 kg herkkutatteja. Ensimmäisen kerran elämässäni. Ja kaikki madottomia. Kuivuvat nyt saunassa. Ilman blogiasi en olisi osannut kuivata. Kiitos siitä vielä I
VastaaPoistaOnnittelut hienosta tatti saaliilsta. Mutta onko tuo "ruosteisen" hellan muisto kenties Salonsaasen tuvasta mineltä Kuusela. Nuo ihanat tatit tuovat minulle aina mieleen Irja tädin ja myös hänen äidin, sinun mummin. Ja ensimmäisen kerran näin, kuinka rapuja keitetään. Se oli vähän kummallista, mutta sinun äitisi sanoi, että se on ihan hyväksyttävää.
VastaaPoistaNäihän se on ja siksi tässsä sinulle musiikkia.https://www.youtube.com/watch?v=9Q1yQeJPoJA
Hella toimii mainiosti, mutta ei sijaitse Salonsaaressa vaan länsirannikolla.
PoistaLuulen, että tätä tattivuotta muistellaan vielä pitkään.
VastaaPoistaMyös meillä on kuivattuja tatteja monta purkillista. Itse tykkään musertaa keittoihin patoihin. Näin olen todennut, että esim lapsivieraat eivät edes huomaa syövänsä sieniä. Loistava esim seljankassa, jota teen talvisin pitkän kaavan mukaan luista buljonkia ensin ja siitä jatkan.
Käy kateeksi!
VastaaPoistaTaas opin sinulta jotain. Kuivatin saunassa mutta minulla ei ollut verkkoa.Epäonnistui. Ostin kuivurin ja tulos loistava. Sitten ryhdyin kuivaamaan omenia. Tuli tosi maukkaita. Kiitos vihjeestä. I
VastaaPoista